Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allergier varierar med åldern

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 11.01
Allergologen: "Största avgörande faktorn är arvet"
(4:31 min)
En pojke med en inhalator
1 av 2
För små barn börjar allergi ofta med eksem och matallergi, senare kan astman komma och även allergi mot pollen och pälsdjur. Allergi kan även debutera i vuxen ålder. Foto: TT.
Anders Berner. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Allergolog Anders Berner förklarar att allergiska symtom utvecklas under uppväxten och att man även som vuxen kan utveckla allergi. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Allergolog Anders Berner berättar om hur åldern påverkar hur vi blir allergiska, varför vi blir det och vilka behandlingar som finns. 

Enligt Anders Berner som är allergolog på barnavdelningen på Centralsjukhuset så har ungefär 30 procent av alla vuxna och 20-25 av barnen den allergiska hösnuvan med ögon - näsinflammation. Var tionde person har astma.

Vilka allergier är vanligast?

- Det beror på ålder. Bland spädbarn är det matallergier och under uppväxten kommer pollen- och pälsdjursallergier och en del forsätter ha sina matallergier.

Är det vissa åldrar som är vanliga att barnen dyker upp hos er på allergimottagningen?

- Ja, är du ett spädbarn och börjar få eksem och man misstänker att det beror på komjölk. Och sedan sista åren under förskoletiden när de börjar utveckla sin allergiska snuva och åren dessemellan är det en hed del som dyker upp med astma.

Och under tonåren?

- Då har man kvar sina symtom kanske - sin allergiska snuva och kanske börjar få astmasymtom.

Anders Berner förklarar att allergiska symtom utvecklas under uppväxten  och att man även som vuxen kan utveckla allergi.

- Största avgörande faktorn är arvet. Har man allergiska föräldrar har man mycket större risk att få allergi själv.

Under några temadagar sätter P4 Värmland folksjukdomen allergi under lupp. Har du erfarenheter eller tycker det är något vi ska granska extra. Hör gärna av dig till annika.strom@sr.se

Något enkelt svar på varför allergierna ökar finns inte.

- Det forskas jättemycket på detta idag men vi vet inte riktigt varför allergier ökar. Det finns olika forskningstrender kring det. En är hygienhypotesen att vi inte stimulerar vår immunapparat tillräckligt när vi är små så att immunsystemet löper amok och blir allergiskt istället.

Därtill nämner han teorin om kemikalierna i vår vardagsmiljö som vi andas in eller absorberar genom huden - som framförts av Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap på Karlstads universitet.

- En teori är omgivningsfaktorer - som miljö och plaster. Men forskningen är inte framme ännu. Min personliga uppfattning är att det är en kombination av olika saker som gör att det har ökat.

Allergi är vår största folksjukdom och har ökat sedan andra världskriget - både bland vuxna och barn.

Vad tror du om utvecklingen i framtiden?

- Det är jättesvårt säga. Det måste ju stanna av. Så småningom måste vi kunna veta bättre och då sannolikt kunna påverka det får man åtminstone tro. 

Vad finns det för behandling mot allergi?
- Det finns bra modern behandling både för astma och allergisk snuva.

- När det gäller matallergier är det tyvärr mest så att man måste undvika det man inte tål men det pågår en del försök med utveckla tolerans genom att äta det man inte tål i små små mängder från början och sedan ökade mängder. Åtminstone med komjölk och barn går det ibland väldigt bra.  

- När det gäller astma är kortisonsprej en viktig bas i behandlingen och sedan har du olika mediciner som vidgar luftrören så att den här andnöden släpper. 

- När det gäller den allergiska snuvan och ögoninflammation så är det dels allergitabletter man tar och dels nässpray och ögondroppar och det finns som egenvård på apoteket. Det är samma mediciner som vi skriver på recept.

Vaccinering är en mycket framgångsrik metod intygar Anders Berner. Flera inslag om allergivaccinering kommer under onsdagen i P4 Värmland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".