Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmlands tredjeplats i allergivaccinering inte bra nog

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 09.10
Sjuksköterna vaccinerar patient. Foto: Claudio Brescian/TT.
1 av 2
Ungefär 30 000 kronor kostar en allergivaccination. Under tre år fårman ta en mängd sprutor med det allergen man inte tål. För gräs vaccineras det med tabletter. Foto: Claudio Bresciani/TT
kvinna i blommig blus står mot vit bakgrund
2 av 2
Även om Värmland jämfört med riket vaccinerar många så är det långt ifrån tillräckligt menar Astma- och allergiföreningens ordförande Inga-Lill Björn. Detta eftersom vaccinering är en särdeles effektiv behandling mot allergi. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Ungefär 650 värmlänningar genomgår allergivaccinering just nu - vilket är tredje mest i landet.
Men eftersom det är en så framgångrik behandling tycker Astma- och allergiförbundet att betydligt fler borde vaccineras.  


- Det är alldeles för få som får den här behandlingen. Resultatet är otroligt bra och vi tycker fler skulle få den här behandlingen. För det lidande det är att vara allergisjuk är så stort, säger Inga-Lill Björn, ordförande för Astma- och allergiföreningen i Mellansverige.  

Föreningen menar att det är minst dubbelt så många som har så allvarliga besvär att de uppfyller kriterierna för vaccination. De påtalar också de samhällsekonomiska kostnaderna när så många är sjuka i onödan.

Och enligt en ny studie från Göteborgs universitet så är de samhällsekonomiska konsekvenserna för allergier så stora som 10 miljarder kronor per år. Då ingår sjukvård, läkemedel och allergikernas nedsatta arbetsförmåga.

Vaccination är en erkänt mycket framgångsrik allergibehandling. I Norden finns endast ett läkemedelsbolag som säljer allergivaccin - Allergologiskt laboratorium i Köpenhamn, ALK.

- Värmland ligger på tredje plats när det gäller vaccineringar i Sverige - efter Halland och Gotland, säger områdeschef Ulf Johansson.

Värmland har sakta men säkert ökat sin vaccinering från 19 pågående behandlingar per 10 000 invånare år 2012 till 24 stycken år 2016. Med andra ord är det ungefär 650 personer som just nu är under vaccinbehandling.   
En vaccinering pågår vanligtvis i tre år och det vanligaste sättet är genom sprutor, för pollen och pälsdjur till exempel, men den kan också göras med tabletter mot gräs.

Vaccinering är en framgångsrik metod med bra resultat. Men det kostar. Enligt ALK är priset för behandling med grästabletter 30 000 kronor. Dessa tar man själv och därför tillkommer ingen kostnad för läkare och sjuksköterska.

- Sprutor är det vanligaste och kostar 12 000 kronor men då tillkommer kostnad för läkare och sjuksköterskor så totalt kostar det mer än 30 000 kronor och blir alltså dyrare än tabletterna, säger Ulf Johansson.

Det ska tilläggas att priset varierar eftersom olika mottagningar ger olika många sprutor och vissa allergier kräver mer än tre års behandling, såsom bi och geting.

Under några temadagar sätter P4 Värmland folksjukdomen allergi under lupp. Har du erfarenheter eller tycker det är något vi ska granska extra. Hör gärna av dig till annika.strom@sr.se

Allergolog Anders Berner på barnmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad berättar om hur vaccinering används som behandlingsform.

- På barnsidan startar vi behandling på mellan 30 och 40 barn och ungdomar varje år och då framförallt mot pollenbesvär men även mot en del pälsdjur och på senare tid har vi sett att kvalsterallergi kommer och dyker upp här och då kan det också vara en väldigt bra behandling.

Hur går det till?

- Man sprutar in det som man egentligen inte tål så att man ställer om hela immunapparaten till att tåla det istället.

Även han intygar att resultatet är mycket bra.

- Det är jättebra effekt. En del blir helt bra, botade faktiskt, och de flesta blir mycket mycket bättre.  

På riksnivå sker i princip ingen ökning av vaccinationer. I Värmland kan man se en liten ökning under senare år.

Om det nu är så himla bra varför kan inte fler få det?

- Vi är ett av de landsting i landet som ger mest. Vi skulle kanske önska att kunna ge några fler. Men det är alltid en resursfråga. Vi har inte möjlighet ge mer.

Är det dyrt att ge vaccinationer?

- Ja, det krävs en sköterska och en doktor och så vidare. På det sättet är det dyrt.

Är ekonomin anledning till att det inte görs mer behandlingar när det är en så framgångsrik metod?

- Ja, det är väl en del av svaret på den frågan. En annan är ju att man kanske inte känner till behandlingen som en möjlighet ute bland allmänläkarna och att befolkningen kanske inte vet att fråga efter det.

Hur är informationen ut till vårdcentraler och allergimottagningar runtom i länet - känner de till och kan ge rätt information om vilken behandling som finns?

- Ja, där har vi ett problem men vi försöker vara så alerta som möjligt och berätta om detta så fort vi kan.

Är det så att man får olika information av sin läkare om olika behandlingsformer beroende på var man bor?

- Sett över landet är det ju så och sannolikt är det så att man på vissa vårdcentraler inte är så väldigt uppdaterade på den här möjligheten.

Vad ska man göra om man tycker man har en svår form av allergi och ens distriktsläkare inte verkar ha så mycket mer att tillföra?

- Då ska man prata med han eller hon som sitter i rummet bredvid eller söker sig till en annan vårdcentral och fråga och stå på sig.

Vad krävs för att man ska få vaccinering?

- Den här behandlingen erbjuds bara till de som har en lång till exempel pollensäsong och har uttalade besvär trots att de medicinerar ordentligt och inte har full effekt av medicinerna. Och för barn om man börjar få lite astma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".