Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tema allergi

Utlovat allergicentrum i malpåse

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 05.37
Allergolog: "Att det inte satsas på allergi är väldigt märkligt"
(3:38 min)
allergolog Anders Berner står på en gata
1 av 2
Trots att både läkare och allergiförening tryckt på händer inget. "Med ett allergicentrum skulle det vara lättare att locka allergologer. Återväxten är dålig." säger allergolog Anders Berner som likte de andra tre allergologerna i länet är i pensionsålder. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
kvinna i blommig blus står mot vit bakgrund
2 av 2
"-Tjänstemännen har inte gjort det som politikerna beslutat. Det är mycket märkligt." säger Inga-Lill Björn, ordförande i Astma- och allergiföreningen i Mellansverige. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Trots att landstingspolitikerna för 15 år sen beslutade om att inrätta ett allergicentrum i Värmland har ingenting hänt. Dessutom är det brist på allergologer.
Både läkare och Astma- och allergiföreningen är kritiska. 

Tittar man på landstingets agenda så verkar frågan om skapa ett allergicentrum stendöd. Att ingenting har hänt sedan beslutet togs bekräftas från flera håll.

- Tjänstemännen har inte gjort det som politikerna beslutat. Det är mycket märkligt, säger ordförande Inga-Lill Björn som är ordförande i Astma- och allergiföreningen i Mellansverige.

Hon kommer ihåg när politikerna tog beslutet i början av 2000-talet. Upprepade gånger har föreningen ställt frågan om vad som händer - men utan att få svar.

Samma erfarenhet har allergolog Anders Berner på barnavdelningens allergimottagning på Centralsjukhuset.

- Det har aldrig blivit något gjort och frågan ligger fortfarande och vilar i någon byrålåda. Det är väldigt tråkigt.

Ett allergicentrum är en verksamhet där alla experter inom allergiområdet sitter tillsammans och arbetar - såsom barn- och vuxenallergologer, expertis inom lung-, hud och öron-näsa-hals samt dietist och sjukgymnast och så vidare.

- Vi vill så klart ha ett allergicentrum. Med ett allergicentrum skulle vi kunna erbjuda patienterna jättefina utredningar och bra behandling och det tror jag också skulle locka de unga doktorerna att intressera sig för allergifrågorna - om det fanns möjlighet att tjänstgöra vid ett sådant centrum.

Under några temadagar sätter P4 Värmland folksjukdomen allergi under lupp. Har du erfarenheter eller tycker det är något vi ska granska extra. Hör gärna av dig till annika.strom@sr.se

Anders Berner är även ordförande i landstingets allergiråd och under åren har man stött på landstingsledningen flera gånger vad gäller allergicentrat - senast för en månad sedan. Men de har aldrig fått något svar.

- Det är vår största folksjukdom, säger Anders Berner. Att det inte satsas på detta är väldigt märkligt. 

Och under åren som gått har bristen på allergologer, alltså specialister på allergi, blivit allt mer akut. I Värmland finns idag endast fyra stycken. Men de går samtliga i pension snart.

Tre av dem finns på barn- och ungdomsmottagningen på CSK och den enda vuxenallergologen finns inom det privata.

- På vuxensidan är det problematiskt. Där har vi inom landstinget ingen allergolog. Det finns några medicinläkare som formellt inte är allergologer men kan mycket och har utbildat sig och likadant är det på lungsidan. Man kan säga att de fungerar som allergologer. Vi hade behövt fler.

Vad innebär allergologbristen för vården för allergiker?

- Det tar lång tid innan du kommer till utredning. Alla kommer kanske inte till ens en gång. Du skulle förmodligen i vissa fall kunna få en bättre diagnos och handläggning.

Och om inget drastiskt händer ser framtiden tyvärr mörk ut. För att bli allergolog måste man först utbilda sig till läkare och sedan specialisera sig  vilket tar ytterligare flera år.

- På barnsidan försöker vi utbilda nya men det ser allvarligt ut. Återväxten är dålig. Vi har en barnläkare som utbildar sig och är på gång.

Även Astma- och allergiföreningen är kritisk till bristen på allergologer och att inget händer med det utlovade allergicentrat. Enligt ordförande Inga-Lill Björn så är ett riktigt allergicentrum för vuxna ett gammalt krav från föreningen.

- Vårt krav på ett riktigt allergicentrum för vuxna står fast. Vår förening var överens med sjukvårdspersonalen om vad som behövdes. Men inget har hänt. Och vi får inget svar när vi frågar.

I eftermiddagsprogrammet, tisdag, kommer landstingspolitiker Elisabeth Kihlström, kd, att bemöta kritiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".