Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunstyrelsen tar över myggfrågan i Forshaga

Uppdaterat måndag 16 maj 2016 kl 10.50
Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 06.00
Lars-Ola Westerlund (MP): "Förträffligt arbete som tjänstemännen gjort"
(6:47 min)
En mygga sticker en man på handen. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Miljö- och byggnadsförvaltningen i Forshaga kommun får inte längre ha hand om myggfrågan. Sedan en tid tillbaka är det kommunstyrelsen som har ansvaret för det infekterade ämnet. Men Miljöpartiet är kritiskt till förändringen.

Hur Forshaga kommun hanterat frågan om översvämningsmyggen har resulterat i hetsiga diskussioner under många år. Trots olika försök att få bukt med myggen är de fortfarande kvar och intresseorganisationen Föreningen för myggbekämpning har flera gånger riktat kritik mot hur de berörda tjänstemännen skött frågan.

Nu har kommunledningen, det vill säga politikerna, agerat. Nyligen valde de att plocka bort myggen från miljö- och byggnadsförvaltningens bord och istället låta kommunstyrelsen ta över ansvaret.

Dessutom har kommunchefen fått i uppdrag att göra om kommunens myggstrategi mellan 2015-2018 som politikerna i miljö- och byggnadsnämnden tidigare beslutat om.

Miljöpartiet är missnöjt med förändringarna och reserverade sig mot beslutet. Dejebon Lars-Ola Westerlund, miljöpartist som sitter både i kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden, är en av dem som reagerat.

- Det är oerhört viktigt att vi har lokal kompentens för att sköta de här sakerna och det har vi på miljö- och byggnadsförvaltningen, säger han.

Hur tycker du att myggfrågan hanterats av tjänstemännen på miljö- och byggnadsförvaltningen?

- Det har ju varit förträffligt bra och det visar ju även resultat så det borde alla vara nöjda med, säger Lars-Ola Westerlund, som alltså försvarar den myggstrategi som redan finns och anser att myggföreningen fått för stort inflytande.

Hur tänker du om kritiken som myggföreningen har haft mot tjänstemännens arbete?

– Ja, det är myggbekämpningsföreningen, de jobbar för sin sak. Att det ska sprutas BTI över naturområdena i Deje. Och det är ingen som kan säga att det har varit mygg i Deje i fjol, så det är svårt att komma med kritik. Saklig kritik, i alla fall.

Men Mikaela Mathiasson, Värmlandsordförande i Föreningen för myggbekämpning, välkomnar däremot att frågan lyfts från miljö- och byggförvaltningen.

Samtidigt invänder hon mot Lars-Ola Westerlunds bild att myggföreningen har fått stor påverkan på kommunledningen.

– Jag tycker faktiskt inte det. I alla samtal vi har haft med kommunledningen har det varit en halvhård ton med försiktighet, de har inte velat gå vår väg. Däremot har vi diskuterat de olika former av bekämpning som finns, och även faktaunderlag som vi har tagit fram och som de har tagit åt sig av, och det är vi glada för, säger Mikaela Mathiasson.

Lars-Ola Westerlund menar att tjänstemännen har gjort ett bra jobb och att det låga antalet mygg i somras var ett kvitto på det. Hur reagerar du på det?

– Jag kan hålla med honom. Det låga antalet mygg berodde säkert mycket på vad tjänstemännen gjort. Men det var antalet skogsmygg som de hade reducerat, inte översvämningsmygg. Vi hade inga larver av översvämningsmygg förra sommaren, vilket innebar att då kunde vi inte heller få flygfärdiga översvämningsmygg. Däremot är det olagligt att bekämpa skogsmygg, så jag tycker att det är onödigt att lägga skatteresurser på att bekämpa något som är olagligt.

Ni vill ha bekämpning med Vectobac G, eller BTI som det också kallas?

- Vi ställer oss inte negativa till någon bekämpningsform så länge det finns studier och forskning som stödjer att bekämpningsformen fungerar. Däremot vill vi ha bekämpning med Vectobac G eftersom vi vet att den metoden reducerar myggen med upp till 98 procent, så att befolkningen kan vara ute och njuta av sommaren. Och det handlar inte om att bespruta, utan att bekämpa genom att sprida ut ett medel som ser ut som små pelletskorn.

Varken kommunchef Anders Pettersson eller det tillförordnade kommunalrådet Per Lawén (S) vill säga att det är på grund av missnöje som frågan lyfts bort från miljö- och byggnadsförvaltningen.

- Vi har en god kompetens om vi jobbar åt samma håll. Jag har inget negativt att säga om det arbetet som gjorts, men nu tar vi ett omtag. Ibland behöver man flytta frågor, det är inget konstigt med det, säger Per Lawén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".