Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reumatikerförbundet mörkade om kompensation till ordföranden

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 06.22
"Jag tycker att man ska vara transparent"
(2:44 min)
Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.
Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet. Foto: Reumatikerförbundet

2013 avslöjades att ordförande i Reumatikerförbundet, värmlänningen Anne Carlsson, bott gratis i sju år i en av förbundets lägenheter i Stockholm. Restskatten hon tvingades betala fick hon, utan medlemmarnas vetskap, kompensation för, avslöjar Ekot.

- Hon fick kompensation efter ett styrelsebeslut. Hon skulle få ersättning för skatten på lägenheten, och då i form av en pensionsinsättning, berättar Leif Salmonsson, generalsekreterare i Reumatikerförbundet. Sammanlagt 236.000 kronor betalades in.

Detta skedde utan att förbundets medlemmar informerats. Några månader innan styrelsebeslutet i slutet av 2013, hade Anne Carlsson på förbundets stämma, enligt stämmoprotokollet, sagt att hon lånat 200.000 kronor för att kunna betala skatteskulden.

Nu höll styrelsen beslutet hemligt, enligt flera källor Ekot varit i kontakt med.

Protokollet från mötet skickades aldrig ut till förbundsdistrikten. Inte heller nämndes något i verksamhetsberättelserna, annat än i en not i en bilaga under rubriken tilläggsupplysningar. Där har beloppet bakats in i en klumpsumma som täcker pensionskostnaden för hela styrelsen, något som generalsekreteraren Leif Salmonsson i dag tycker är olyckligt.  

- Jag tycker att man ska vara transparent i en organisation som denna. Man kan alltid vara tydligare i sin redovisning, men ibland får man inte ut allt man vill.

Reumatikerförbundet är Sveriges största patientförbund med 49.000 medlemmar. Varje år får förbundet tio till tolv miljoner i statsstöd och Anne Carlsson har som arbetande ordförande 59.300 i arvode i månaden.

Därtill har hon efter avslöjandet att hon inte betalat någon förmånsskatt för sitt gratisboende i Stockholm, 6000 kronor per månad i ersättning för att just betala skatten.

Lägenheten i Stockholm är en bostadsrätt som ägs av förbundet och som hon inte betalar någon hyra för, enligt förbundskansliet.

Men förbundsordförande Anne Carlsson, anser att inte något fel har begåtts:

- Kan inte tänka mig att det har hållits hemligt. Alla förtroendevalda i Reumatikerförbundet ska kompenseras för omkostnaderna man har i uppdraget. Det är ett stämmobeslut på detta.

Men Yvonne Törnqvist som är ordförande i Reumatikerdistriktet i Dalarna, reagerar på uppgifterna.

- Vad jag minns på förbundsstämman i Sundsvall var att Anne Carlsson, med gråten i hals, sa att hon lånat 200.000 kronor för att sätta in pengarna på skattekontot, för att kunna betala förmånsbeskattningen.

- Det är ju Anne Carlsson som inte betalat in förmånsskatten, det är ju inte förbundet. Det finns inget som säger att förbundet ska betala hennes boendekostnader i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".