Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare uppmanar Reumatikerförbundet återinsätta sin ordförande

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 06.52
"Det är absolut inte klokt"
(2:32 min)
Svensk Reumatologisk Förening och bland annat läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset vill att Anne Carlsson ska få återgå i tjänst.
Svensk Reumatologisk Förening och bland annat läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset vill att Anne Carlsson ska få återgå i tjänst. Foto: Jessica Gow/TT och Reumatikerförbundet

Trots att Reumatikerförbundets ordförande, värmlänningen Anne Carlsson, är avstängd efter anklagelser om att hon utsatt personalen för kränkande särbehandling, så kommer uppmaningar om att återinsätta henne i tjänst.

Överläkare Bo Ringertz vid Karolinska Universitetssjukhuset är en av dem som tillsammans med Svensk Reumatologisk Förening i ett öppet brev uppmanar styrelsen att låta Reumatikerförbundets ordförande återgå i tjänst.

– Hon har gjort ett fantastiskt utåtriktat arbete och synliggjort reumatikerpatienters problematik. Och hennes arbete har också haft betydelse för andra patientgrupper i Sverige.

Reumatikerförbundets styrelse har stängt av förbundsordförande Anne Carlsson efter flera rapporter om kränkningar och utfrysning av personal på kansliet. Vidare finns uppgifter om hemliga protokoll, undangömda avtal och ekonomisk kompensation som inte redovisats öppet.

Men kritiken riktas mot en i sammanhanget mycket inflytelserik person. Anne Carlsson representerar Reumatikerförbundet i dryga tjugotalet olika stiftelser, utskott och beredningsorgan.

Förbundet delade i fjol ut runt 19 miljoner kronor i forskningsanslag, till gagn bland annat för många reumatologer och för läkemedelsindustrin inom vilken Anne Carlsson har ett starkt nätverk. Hon ses som en ingång för läkemedelsindustrin till politiker och till läkare.

Anne Carlsson finns också med på tidningen Dagens Medicins lista över Sveriges främsta lobbyister inom sjuk- och hälsovård.

I ett brev till förbundets styrelse uttrycker representanter för läkemedelsindustrin en oro och betonar som de skriver betydelsen av en stark röst i den svenska vårddebatten.

Överläkaren Bo Ringertz menar att det arbetsmiljöärende som ligger bakom att Anne Carlsson nu avstängts från sin tjänst nu berör hela reumatiker- Sverige:

– Vi kan ju bara beklaga att händelseutvecklingen har gått så långt så hela den här situationen har uppstått.

Men det är ju inte så att ni bara beklagar händelseutvecklingen. Ni uppmanar ju förbundsstyrelsen att ompröva beslutet eftersom ärendet antagit orimliga proportioner.

– Ja, vi tycker ju detta och så är det väl så att man måste skilja på person och funktion ibland.

Brevet från Bo Ringertz och andra har gjort flera inom Reumatikerförbundet som Ekot talat med upprörda för att de blandar sig i, bland dem tidigare generalsekreteraren Annelie Norberg:

– Det är absolut inte klokt. Varför skriver man ett öppet brev, av vilken anledning? Och varför lägger man sig i andras förehavanden?

Reumatikerförbundets styrelse har i sin tur svarat styrelsen i Svensk Reumatologisk Förening att de är förvånade över uppmaningen som i sig är "respektlös mot de medarbetare som systematiskt kränkts".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".