Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inläckage i avloppssystemen kostar miljonbelopp

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 09.30
Eva-Lena Beiron: "Ett ganska stort problem"
(1:24 min)
Eva-Lena Beiron, VA-chef i Karlstads kommun, fotograferad vid Sjöstads avloppsreningsverk. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Eva-Lena Beiron, VA-chef i Karlstads kommun, vid Sjöstads reningsverk. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Det är inte bara läckor från gamla vattenledningar som är ett problem. Att det läcker in i avloppssystemen orsakar också stora kostnader, säger Eva-Lena Beiron, VA-chef i Karlstad.

– Det är faktiskt ett ganska stort problem. Drygt 50 procent av allt vatten som kommer hit till Sjöstadsverket är vatten som inte skulle behöva komma hit och renas, säger hon.

En orsak bakom det ovälkomna tillskottsvattnet är gamla ledningar, där det läcker in markvatten via exempelvis fogarna.

– Men det är också så att det är mycket dräneringar och takvatten som är felkopplade, för att man förr kanske fick avleda allt i samma ledning. Men det är inte tillåtet nuförtiden.

Tror du att det här är någonting som många kommuner brottas med?

– Ja, verkligen. Vid skyfall och när det är stora smältvattenmängder som kommer i ledningsnätet, då kan vi få problem. Då kan det till och med ibland bräddar och påverkar våra vattendrag, att det går ut orenat vatten. Och det är inte bra naturligtvis.

Ungefär fyra miljoner kronor lägger Karlstads kommun varje år för att hantera det tillskottsvatten som man inte vill ha i reningsverken.

För att motverka problemen ställer kommunen bland annat krav på fastighetsägare att separera vattnet på sin tomtmark, så att det hamnar i rätt ledning.

– En del tycker säkert att det är besvärligt, för de kanske behöver gräva och göra åtgärder på sin tomt. Men ibland kan det vara enkla åtgärder, som att bara leda ut sitt takvatten på gräsmattan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".