Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen kan skärpa regler för alkoholrepresentation

Uppdaterat måndag 6 juni 2016 kl 08.52
Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 08.55
Alkoholrepresentation. Foto: Dan Hansson/Scanpix
1 av 2
Alkoholrepresentationen i Region Värmlands bolag ska skärpas tycker partierna i Värmlandssamverkan. Foto: Dan Hansson/Scanpix
Jesper Johansson. Foto: Elma Pasalic Göransson/SR Värmland.
2 av 2
"Jag tycker att de nya riktlinjerna även ska omfatta stiftelser" säger Jesper Johansson MP. Foto: Elma Pasalic Göransson/SR Värmland.

Flera partier vill ha en skärpning av alkoholrepresentationen inom de regionägda bolagen såsom Värmlandstrafik och Almi.
- Vi vill ha samma regler för bolagen som för Region Värmland, säger Jesper Johansson, MP.


Efter att media under vårvintern granskat representationen i offentligägda bolag  har det nu lagts ett förslag om att riktlinjerna ska skärpas för de bolag som Region Värmland är delägare i.

- Den policy som Region Värmland har tycker vi är bra. Den är rimlig nivå till att börja med i alla fall. Vi vill att skattefinansierad representation ska vara lika, säger Jesper Johansson som är miljöpartistisk ledamot i regionfullmäktige och regionsstyrelse.

Idag gäller alltså olika regler beroende på om du är tjänsteman och politiker jämfört med de personer som är anställda inom bolag och stiftelser som Region Värmland är delägare i eller har huvudansvar för.

Har medias granskningen av Karlstad Airport och Värmlandstrafik påverkat att försaget kommit till?

- Det har varit en diskussion under en längre tid men vi tyckte det var dags att göra slag i saken och säkerställa att det inte sker något liknande i något bolag som Region Värmland har ansvar för.

Partierna bakom Värmlandssamverkan, M, C, MP, KD, FP och Siv, har inte egen majoritet. Deras motionen lades för ett par veckor sen i regionfullmäktige och ska nu förberedas för att läggas fram för regionsstyrelsen vilket troligen inte blir förrän sent i höst. 

De nya riktlinjerna kan bli verklighet i slutet av året och skulle då omfatta Värmlandstrafik och Almi med sina dotterbolag. Det ska också utredas om de nya riktlinjerna även ska gälla stiftelser som Wermland Opera och Värmlands Museum.

- Jag tycker stiftelserna ska omfattas. I så fall handlar det om totalt minst tjugo verksamheter som omfattas av de nya riktlinjerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".