Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt ansträngt inom Forshagas socialtjänst

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 04.23
Pressad situation för socialsekreterare i Forshaga
(3:15 min)
Kommunhuset i Forshaga. Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Arbetsbelastningen är hög för socialsekreterare i Forshaga kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Kopia av en avvikelsrapport. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
En kopia av en nyligen inlämnad avvikelserapport. Foto: Sveriges Radio.

Redan i februari Lex Sarah-anmälde Forshaga kommun sig självt för att situationen på socalförvaltningen var för ansträngd. Men situationen har varit fortsatt svår och flera rapporter vittnar om att utredningar inte blivit klara i tid.

29 barnavårdsutredningar, 14 överväganden, tre umgängesbegränsningar och en vårdnadsförflyttning, det hade sex socialsekreterare en knapp månad på sig att utreda i Forshaga i februari och mars i år.

Till slut blev arbetsbelastningen så ansträngande att kommunen anmälde sig själv enligt Lex Sarah.

Och problemen har fortsatt under våren. Personalen har skrivit flera avvikelserapporter eftersom utredningar inte blivit klara i tid. En utredning blev liggande 37 dagar över tidsgränsen.

Linn Lövkvist är socialsekreterare i Forshaga och en av dem som haft en tuff uppgift att klara sitt uppdrag.

– Man vill ju göra ett rättsäkert jobb, och alla våra ärenden är viktiga. Hinns de inte med i tid så är det inte bra och det känns inte bra heller, säger Linn Lövkvist.

Nu har kommunen lyckats anställa fler socialsekreterare och situationen har lättat något den sista tiden, säger Henrica Liljenzin, enhetschef för socialtjänsten i Forshaga.

- Arbetslastningen är fortfarande hög och därför är det viktigt att vi jobbar med avvikelserapportering för att vi ska ha en bild av hur det faktiskt ser ut.

Vad gäller Forshagas Lex Sarah-anmälan kom IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fram till att inga åtgärder behövde vidtas från myndighetens sida eftersom Forshaga kommun anställt fler socialsekreterare. Även det lokala facket anser att arbetsgivaren har tagit problemen på allvar och att arbetsbelastningen har förbättrats.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".