Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsofferjouren söker fler stödjare

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 06.15
Brottsofferjouren: "Man gör en bra sak för samhället"
(1:09 min)
Eva Aronsson, Brottsofferjouren. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Eva Aronsson, Brottsofferjouren. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Just nu söker Brottsofferjouren i Värmland ett 20-tal nya vittnes- och brottsofferstödjare. Uppdraget, som bland annat innebär att finnas till hands för vittnen i tingsrätten, kan göra stor skillnad för den som ska vittna eller utsatts för brott.

Behovet av nya stödjare finns i hela Värmland men är störst i länets norra delar och en viss brist finns även i Säffle- och Grumstrakten.

Den som är myndig, ostraffad, en god lyssnare och har empati passar som vittnes- och brottsofferstödjare, säger Eva Aronsson på Brottsofferjouren i Värmland.

- Vi brukar säga att vi söker professionella medmänniskor, säger hon.

Främst handlar uppdraget om att stödja, informera och underlätta för den som ska vittna i en förhandling i exempelvis tingsrätten. Men även den som utsatts för ett brott och deras anhöriga kan få en stödjare.

- Det kan finnas mycket oro och frågor kring det som händer och att då ha någon innan, eventuellt under och efter en förhandling hjälper många, säger Eva Aronsson.

Att vara stödjare är ett ideellt uppdrag som inte ger någon lön. Däremot ingår reseersättning och fortbildning. Och stödjarna har god hjälp av varandra, anser Eva Aronsson.

- Det kan ju handla om tunga ämnen men vi är bra på att stötta varandra, säger hon.

Den som är intresserad av att anmäla sig som vittnes- och brottsofferstödjare uppmanas ringa till Brottsofferjouren i Värmland. Utbildningen är planerad till september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".