Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Torsby

Massuppsägning idag - här är brandmännen som fått nog

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 14.03
Stefan Broberg: "Räddningstjänsten kommer inte att fungera"
(3:31 min)
Brandmän från Stöllet och Sysslebäck. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 4
Brandmän från Stöllet och Sysslebäck som idag överlämnade uppsägningar från samtliga deltidsbrandmän i norra Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Stefan Olsson, stf räddningschef i Torsby, får ta emot uppsägningarna från deltidsbrandmännen. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 4
Stefan Olsson, stf räddningschef i Torsby, får ta emot uppsägningarna från deltidsbrandmännen. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Arne Nyberget, platschef på Sysslebäcks brandstation. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
3 av 4
Arne Nyberget, platschef på Sysslebäcks brandstation. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Stefan Broberg, brandman i Sysslebäck. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
4 av 4
Stefan Broberg, brandman i Sysslebäck Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Idag fick Torsby kommun ta emot uppsägningarna från 32 deltidsbrandmän i Stöllet och Sysslebäck. Uppsägningarna lämnades in på brandstationen.

– Vi har diskuterade det här under någon vecka uppe i Sysslebäck och för någon dag sedan bestämde vi oss för att säga upp oss. Om nedskärningarna blir som de sagt kommer inte räddningstjänsten i Sysslebäck att fungera, säger Stefan Broberg, en av de tiotalet brandmän som överlämnade uppsägningarna från sammanlagt 32 deltidsbrandmän.

Stefan Broberg, och hans kollegor, är av den uppfattningen att om de föreslagna nedskärningarna blir verklighet så kommer inte räddningstjänsten i Sysslebäck att fungera.

Men har du förståelse för kommunen som tvingas ta tuffa beslut för att få ekonomin att går ihop?

– Jo, det har jag. Men jag vill inte vara med i en räddningstjänst som jag vet inte kommer att fungera, säger Stefan Broberg.

Men hur ska man lösa detta då?

– Ja, det vet jag inte. Det är en politisk fråga och det vill jag inte lägga mig i. Det får dom lösa hur dom vill, säger Stefan Broberg.

Har nån kollega ett förslag?

– Nej, det har jag inte hört. Det enda vettiga är att skjuta till pengar och fortsätta som tidigare. 

Det var tänkt att uppsägningarna skulle överlämnas vid kommunhuset idag men så blev inte fallet, berättar Arne Nyberget, platschef vid räddningstjänsten i Sysslebäck:

– Nej, på väg ner fick vi veta att vi inte var välkomna till kommunhuset eftersom det inte fanns någon som kunde ta emot uppsägningarna. Vi fick lämna över dokumenten till stf räddningschefen Stefan Olsson istället. Högst märkvärdigt då vi igår meddelade att vi skulle komma 13:00 idag. Det är dåligt.

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) liknar ert agerande vid utpressning. Vad säger du om det?

– Jag tycker det är lite svagt. Utredningen har hållit på sedan i augusti förra året och min personal mår fruktansvärt dåligt eftersom de inte får ett vettigt besked, säger Arne Nyberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".