Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Historisk satsning på nya Sundstagymnasiet

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 15.10
Kommunalråden om majoritetens budgetförslag
(6:47 min)
Delar av Karlstads blågröna politiska majoritet, vid Sundstagymnasiets entré. Längst fram kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), bakom från vänster Niklas Wikström (L), Per-Inge Lidén (MP), Peter Kullgren (KD) och Maria Frisk (MP). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 5
Delar av Karlstads blågröna politiska majoritet. Längst fram kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), bakom från vänster Niklas Wikström (L), Per-Inge Lidén (MP), Peter Kullgren (KD) och Maria Frisk (MP). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Skiss som visar nya Sundsta Älvkullegymnasiet. Grafik/Skiss: Karlstads kommun.
2 av 5
Såhär ska nya gymnasieskolan på Sundsta se ut. Foto: Karlstads kommun.
Andreas Pettersson (C), kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 5
Andreas Pettersson, centerpartistiskt kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Den politiska majorítetens kommunalråd i Karlstad. Från vänster Peter Kullgren (KD), Andreas Pettersson (C), Niklas Wikström (L), Maria Frisk (MP), Per-Inge Lidén (MP), Marléne Lund Kopparklint (M) och Per-Samuel Nisser (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 5
Den politiska majorítetens kommunalråd i Karlstad. Från vänster Peter Kullgren (KD), Andreas Pettersson (C), Niklas Wikström (L), Maria Frisk (MP), Per-Inge Lidén (MP), Marléne Lund Kopparklint (M) och Per-Samuel Nisser (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Linda Larsson (S. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
5 av 5
Linda Larsson (S), oppositionsråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

Om- och utbyggnaden av Sundstagymnasiet kan bli den största enskilda skattefinansierade satsningen i Karlstads kommuns historia. Prislappen väntas landa på 426 miljoner kronor.

– Behovet av en ny gymnasieskola har diskuterats i många år. Lokalerna som finns vid andra sidan vägen, Älvkullegymnasiet, har varit eftersatta. Och nu är vi framme och det känns fantastiskt att äntligen få leverera något till Karlstadsborna, till elever och framför allt till personal också, säger Centerpartiets kommunalråd Andreas Pettersson.

De sju blågröna kommunalråden radade idag upp sig på Sundstagymnasiets innergård för att presentera sin budget för 2017 och de kommande åren, och valet av plats var förstås ingen slump.

Förslaget att riva Älvkullegymnasiet och bygga ut Sundsta har tidigare klubbats av gymnasienämnden, men att satsningen nu finns med i budgeten innebär ett stort steg mot ett förverkligande.

Investeringen på 426 miljoner, kronor, som fördelas över fem år, är den enskilt största satsningen. Inte bara i den här budgeten, utan troligen även historiskt, enligt majoriteten.

Det görs också investeringar i en rad andra skolor och förskolor i kommunen. Och i driftsbudgeten görs ett tillskott på 18 miljoner kronor för att minska gruppstorlekarna för de yngsta förskolebarnen.

Den blågröna majoriteten lägger också 55 miljoner extra till vård- och omsorgsförvaltningen, för att möta de behov som den ökande andelen äldre invånare innebär.

Samtidigt vill majoriteten också öka kommunens belåning med en kvarts miljard nästa år. Och på sikt kan det handla om ännu större summor som behöver lånas eller tas in på andra sätt, för att klara de stora investeringsbehoven.

– Det finns behov av investeringar på miljardnivå. Kanske en till två miljarder om vi pratar fem, tio år framåt. Både inom infrastrukturen, och skolor och förskolor. Vi tittar på hur vi ska finansiera det framåt. Lån är ett sätt, andra möjligheter kan vara det kapital vi har, att göra större utbetalningar från bolagen. Man kan även titta på om man ska sälja något av det kapital som finns i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Per-Samuel Nisser.

Vad tycker då oppositionen? Ja, socialdemokratiska kommunalrådet Linda Larsson menar att mycket av de satsningar majoriteten kan göra, är tack vare de ökade statsbidragen som den rödgröna regeringen har i sin statsbudget.

Hon välkomnar investeringen i nya Sundstagymnasiet, och satsningen på de yngsta förskolebarnen, men menar samtidigt att satsningarna inte mättar de behov som finns inom exempelvis förskolan.

Och hon tycker att det saknas visioner och jobbfokus i den blågröna budgeten.

– Jag tycker att man har en ansats som saknar både visionärt tänkande och ambitioner för Karlstad. Man kan inte möta framtiden med den typen av förvaltande politik och lita på att regeringen ska skjuta till medel, säger Linda Larsson.

Socialdemokraterna presenterar sin budget på kommunstyrelsens möte 7 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".