Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hit ska 18 000 orienterare hitta 2017

Publicerat onsdag 15 juni 2016 kl 07.20
Christina Gabrielsson: "Fantastiskt fin orienteringsterräng"
(6:58 min)
Christina Gabrielsson, generalsekreterare för O-ringen i Värmland 2017, på en åker i Skjutsbol i Arvika kommun. Det är här målgången kommer att ske under de två första etapperna av femdagarsorienteringen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Generalsekreteraren Christina Gabrielsson på åkern i Skjutsbol där målgången sker under de två första etapperna av O-ringen 2017. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Sommaren 2017 invaderas de västvärmländska skogarna av både världsstjärnor och amatörer, när O-ringen kommer till Arvika med omnejd. 18 000 deltagare räknar man med, ett antal som saknar motstycke inom värmländsk idrott.

Förberedelserna har redan pågått i ett par år, för det är mycket som ska klaffa. Till exempel kring transporter och boenden, och faktum är att den som har en stuga eller friggebod att hyra ut har chans att tjäna en slant.

Generalsekreteraren Christina Gabrielsson tror att O-ringen kommer att betyda mycket för Värmland och de 21 arrangerande värmländska föreningarna.

– Ett så här stort arrangemang märks i hela bygden, trakten och regionen. De besökare som kommer, de är här och deltar sex dagar i arrangemanget, men merparten stannar två dagar och nätter förutom arrangemanget för att semestra och turista. Så det kommer att synas och märkas för alla Arvikabor att O-ringen är på gång, säger Christina Gabrielsson.

Det är få idrottstävlingar som kan mäta sig med O-ringen när det gäller sånt man kan locka till Värmland i deltagarantal?

– Tänker man på idrottsarrangemang, så är det Göteborgsvarvet och hela Vasaloppsveckan som är större, men det finns inget som flyttar runt i Sverige på det här sättet så där är O-ringen störst.

De första två etapperna av O-ringens huvudnummer, femdagarsorienteringen, kommer att ha målgången på en åker i Skjutsbol i sydöstra delen av Arvika kommun. När P4 Värmland träffar Christina Gabrielsson är det folktomt och stillsamt där, men i juli 2017 kommer alltså tusentals människor att röra sig här.

– Det är fantastiskt fin orienteringsterräng. Här kommer man verkligen att få en utmaning, och se en bit av det bästa av Värmland. Men det är också att det går att ta sig hit på ett bra sätt. Logistiken med 18 000 deltagare, det är en stor utmaning.

Men det är ändå grusväg, och ganska smalt, för att ta sig hit. Hur ska man få hit 18 000 människor?

– Ja, det bygger på att vi får många att åka buss. Vi lägger upp en busslinje som går från morgon till kväll, var femte minut. Vi gör också satellitparkeringar, så man får möta upp på en parkering och ta bussen in till arenan.

Det blir tredje gången i O-ringens drygt 50-åriga historia som tävlingen hålls i Värmland. Första gången var i Ransäter 1976, och senast i Karlstad 1996. Då var det ungefär 16 000 deltagare, och O-ringenrekordet från Falun 1985 ligger på 25 000.

Nästa sommar kalkylerar man alltså med 18 000. En nyhet blir att mountainbikeorienteringen, som tidigare har varit en tredagarstävling, på grund av det ökande intresset växer till fem dagar. Den hålls bland annat i Kil och Sunne.

Och så vankas det en rad andra grenar, till exempel en elitsprint i centrala Arvika.

O-ringen omsätter ungefär 35 miljoner kronor. Den ekonomiska risken tar O-ringen AB, som ägs av orienteringsförbundet.

De 21 arrangörsföreningarna från hela länet kommer att behöva mobilisera många funktionärer, mellan 1100 och 1300 behövs. Men klubbarna tar enligt Christina Gabrielsson inga risker. Om allt går som planerat får de däremot dela på ungefär fyra miljoner kronor av vinsten.

– Vi önskar att när O-ringen är över, då ska vi vara stärkta, vi ska ha fått nyfikna personer som vill gå nybörjarkurser och vi ska ha tjänat en slant så att vi kan jobba med ungdomsverksamhet och ledarutbildning.

En tuff utmaning är att ordna boenden för alla deltagare. På Arvika flygfält planeras en slags O-ringens OS-by, där det utöver plats för husvagnar, husbilar och tält även blir butiker, matställe och ett O-ringentorg där prisutdelningarna kommer att hållas.

– Sedan har vi nu åkt runt i hela västra Värmland och plockat upp allt som finns i boendeform. Det ska vi försöka sälja ut nu i juni och juli, säger Hans Wilhelmsson, boendeansvarig.

Och arrangörerna är på jakt efter fler som kan hyra ut allt från större hus till friggebodar. Den som är intresserad av det, kan hitta mer info om hur man går till väga på O-ringens webbsajt.

Anmälningstiden för att delta i O-ringen i Värmland 2017 inleds i samband med årets O-ringen i Sälen 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".