Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogen växer men utsikten minskar

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 09.53
Ny statistik visar att den svenska skogen växer
(1:07 min)
En tallskog. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Den svenska skogen växer och virkesförrådet bara fortsätter att öka. Men den som vill ha extraordinära naturupplevelser i skog och mark kanske får leta lite mer.

Vid mitten av 1920-talet uppgick det totala virkesförrådet - alltså träd - till 1 658 miljoner skogskubikmeter. Nu ligger siffran på 3 465 miljoner skogskubikmeter, enligt ny statistik från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

På knappt hundra år har antalet träd i de produktiva skogarna fördubblats, enligt Riksskogstaxeringen vid SLU, som tar fram statistik över vår svenska skog.

– De blir fler till antalet, växer mer och blir grövre och grövre, säger Jonas Fridman, programchef för Riksskogstaxeringen till TT.

Det är inte ytan skog som blivit större, utan träden som blivit fler. Utvecklingen kan med andra ord förklaras med att skogsbruket satsat på att bli riktigt yteffektivt.

– Man ersätter äldre, gles skog med nytt plantmaterial. Där har Sverige varit ett föregångsland. Man har fått råvara till våra industrier, säger Jonas Fridman.

På köpet har vi fått en brukad skog som blivit allt tätare. Till fördel för industrin - men det kanske inte uppskattas av alla skogsentusiaster.

– Det kanske inte är den typen av skog som alla vill ha, då den sköts rationellt och kanske inte blir 250 år. Det blir inte samma naturupplevelse.

Med enbart tre procent bebyggd mark består vårt avlånga land mest av skog. Sveriges lungor består mest av gran och tall, även om lövträden ökat i stora delar av landets skogar sedan mitten av 1990-talet.

Miljön blir vinnare när skogen växer, påpekar Jonas Fridman.

– I klimatsammanhang vill vi binda upp kol på olika sätt, och vi binder upp 2,6 miljarder ton kol det här virkesförrådet. Det är en ytterligare fördel.

  • Enligt Riksskogstaxeringen uppgår Sveriges landareal till 40,8 miljoner hektar.
  • 28,2 miljoner hektar är skogsmark, varav 23,4 miljoner hektar består av så kallad produktiv skogsmark.
  • Den produktiva skogsmarken domineras av barrskog (82 procent). Absolut vanligast är tall.
  • Arealen lövträdsdominerad skog har ökat i alla landsdelar förutom i norra Norrland sedan mitten av 1990-talet.
    (Källa: Riksskogstaxeringen SLU)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".