Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fridlysta bombmurklor stoppar skogsavverkning

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 05.33
Henric Skane: All skog kommer att bli stående
(3:03 min)
Henrik Skane. Foto: Maria Bard/Sveriges Radio.
1 av 2
Henrik Skane, skogägare. Foto: Maria Bard/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen har tolkat artskyddsförordningen på ett nytt strängare sätt. Vilket gör att skogsägaren Henric Skane i Ölme inte får inte avverka sin skog.

 

Det handlar om ett skogsområde i Ölme i Kristinehamns kommun som ägs av Henric Skane. Området som han vill avverka är på 1,5 hektar, men sammanlagt äger han runt 45 hektar produktiv skog.

– De har redan hittat fler bombmurklor på andra ställen och det är på betydligt större arealer, så då kan ju allt bli stående, säger Henric Skane.

Han ansökte om dispens från artskyddsförordningen men fick avslag och nu ligger ärendet hos mark- och miljööverdomstolen. Artskyddsförordningen är ingen ny lag men det som är nytt är att Länsstyrelsen har tolkat lagen på ett strängare sätt.

– Jag tror att vi kan säga att det är en ny situation. Jag tror inte att tolkningen som vi har gjort, det vill säga att även pågående markanvändning ska omfattas, har tolkats på det sättet tidigare, säger Örjan Larsson, som är miljöjurist på Länsstyrelsen i Värmland.

– Jag tror att det kan bero på att Naturvårdsverket tidigare har gjort en mer pragmatisk tolkning av artskyddsförordningen, där pågående markanvändning har varit undantaget, säger han.

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen framgår det att även Naturvårdsverket nu delar Länsstyrelsens tolkning. Och fallet som nu är uppe i mark- och miljööverdomstolen kan få konsekvenser för skogsägare i hela landet, då lagen kan komma att tillämpas på samma sätt i andra liknande fall.

– Ja det är klart att man kan konstatera att det här kommer att få stor påverkan för fastighetsägare som har avverkningsbar skog. Men som jag ser det så är det regeringen som har utfärdat artskyddsförordningen och om resultatet av tillämpningen av den inte är önskvärd, så får man vända sig till regeringen för att få till en ändring, säger Örjan Larsson.

Men trots att Henric Skane kanske inte kommer att få avverka sin skog, kommer han inte heller att få någon ersättning. I dagsläget saknas det ersättningsregler för när artskyddsförordningen tillämpas på det här sättet.

– Det blir hårt, då kommer jag inte få avverka resten av skogen heller, säger Henric Skane.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".