Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Har det gått inflation i ADHD-diagnoser?

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 17.42
"Den allvarligaste risken är att barnet inte får det skydd som behövs"
(7:59 min)
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi.
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi. Foto: Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio

Antalet barn och ungdomar som får diagnosen ADHD har ökat kraftigt. Men symptomen är gemensamma med de barn som skadats av otrygga uppväxtmiljöer med missbruk eller våld i familjen.  Psykologiprofessor Kjerstin Almqvist ser en risk att man med snabba utredningar missar roten till det onda.

- Jag möter ofta lärare och socialsekreterare som är väldigt bekymrade över att barnen inte får det skydd de behöver. Sambandet mellan symptom och barnets livsomständighet uppmärksammas inte, säger Kjerstin Almqvist som i många år forskat på barn som utsätts för våld i hemmet.

- Om man lever i svåra omständigheter med våld och missbruk ser vi ofta att det uttrycks i irritabilitet, högre stressnivåer, att barnet är spänt, blir aggressivt, får svårt att koncentrera sig och är hyperaktivt. Samma symptombild som det vi brukar kalla ADHD - och då tänker man att det är en medfödd sårbarhet, förklarar Kjerstin Almqvist.

Hon är rädd för att man i de neuropsykiatriska utredningar som görs för att beta av köerna till Barn och ungdomspsykiatrin inte gräver tillräckligt i barnens uppväxtmiljö:
- Våld i nära relation är något vi inte gärna pratar om, men ungefär fem procent av alla svenska barn växer upp med det.

Förutom faran i att familjerna inte erbjuds rätt stöd när symptomen klassas som medfödda finns också en risk att barn medicineras i onödan, säger Kjerstin Almqvist:
- Barn är människor i utveckling och det finns lite forskning om medicineringens långsiktliga effekter. Men vi börjar se en väldigt bekymmersam utveckling där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".