Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexofredande vardag för tonåringar

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 06.00
"De började tafsa på mig och dra upp kjolen"
(10 min)
Foto: Annika af Klercker / TT
Att det skriks sexistiska kränkande kommentarer på stan och att det tafsas är vardag för unga tonårstjejer. Polisen kartläggning visar att sexofredanden blivit mycket vanligt. Foto: Annika af Klercker / TT

Mer än varannan värmländsk tonåring har utsatts för sexuella ofredanden. Enligt ny rapport från polisen är det så vanligt med tafsande och kränkande kommentarer att det blivit normaliserat.

Kartläggningen har gjorts under våren i hela Sverige och visar att det är mycket vanligt att tonåringar blir sexofredade. Anmälningarna har ökat med 25 procent på fem år. Det förekommer att killar utsätts men mest utsatta är tjejer i de yngre tonåren.

Sexuella ofredanden är så pass vanligt att det skett en så kallad normalisering av fenomenet. Ungdomarna, framför allt flickorna menar att det tillhör vardagen att motta kommentarer, blickar och närmanden i form av tafsanden"

Bakgrunden till att polisen gjort en nationell undersökning är att det i vintras uppmärksammades att kvinnor under nyårsnatten på flera ställen i Europa sexofredads på offentlig plats. Det kom även rapporter om att samma sak skett på sommarfestivalen We are Stockholm.

Att sexofredande bland unga ökar och normaliserats bekräftas av de unga tjejer som P4 Värmland pratat med på stan. Av tretton tjejer så hade tio upplevt sexofredanden och känner sig inte trygga på stan.

- Det kan handla om att någon skriker efter en, stirrar eller är väldigt närgången. Jag går helst inte ensam på stan, säger en av tjejerna vi pratat med.

I rapporten beskriver de värmländska ungdomarna att de sexuella ofredandena är vanligast i sociala medier, i skolan, på bussar och på discon och fester och i sim- och sporthallar.

Det förekommer ofta sexuella ofredanden på internet, framför allt i sociala media såsom facebook eller instagram"

Rapporten pekar också på att det finns ett stort mörkertal eftersom få unga anmäler brotten. Ingen av de tio drabbade tjejer som P4 Värmland pratat med hade gjort någon polisanmälan.

I rapporten framgår att vad gäller anmälda sexofredanden är det vanligast med ensamma gärningsmän och i de fall där brotten utförts av gärningsmän i en större grupp på offentlig plats och i simhallar har gärningsmännen främst varit ungdomar som söker eller nyligen fått asyl i Sverige.

Fakta: Sexuellt ofredande
Enligt brottsbalkens 6 kapitel om sexualbrott avses följande som sexuellt ofredande:
10 § Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.
Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.
Lag (2005:90).
Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".