Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortfarande ingen polisanmälan mot Landmark

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 13.31
Eva Hallgren:"Man kan bara skicka in en anmälan utan något speciellt underlag"
(2:39 min)
Peter Landmark
Peter Landmark, tidigare vd på Karlstad Airport. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.

Polisanmälan mot förre vd:n för Karlstad Airport, Peter Landmark dröjer. Enligt Eva Hallgren, som är förundersökningsledare på bedrägeribrott, så behövs egentligen bara en polisanmälan och inte ett stort underlag.

– Rent generellt, om man inte pratar om just det här ärendet eftersom vi inte har fått någon anmälan än, så kan man anmäla och bara skicka in en anmälan utan något speciellt underlag. Sen får man se vad det är man behöver för att utreda just det här. Det kan röra sig om kontoutdrag eller det kan vara underlag från kontokort eller så, säger Eva Hallgren som är förundersökningsledare på bedrägeribrott.

Carlstads Advokatbyrå menar att det behövs ett bra underlag när man lämnar in en polisanmälan, vad tänker du om det?

– Ja, det är deras avvägning. Det är klart att de vill ha på fötterna innan man gör en sån polisanmälan, det kan jag förstå, säger Eva Hallgren.

Men en utredning kan inte sättas igång innan man har fått in en polisanmälan?

– Nej det gör vi ju inte. Det måste inledas en förundersökning innan man kan göra olika undersökningar och begäran om uppgifter och så, säger Eva Hallgren.

P4 Värmland pratade med Anders Runebjer på Carlstad Advokatbyrå för två veckor sedan, som då menade att det handlade om ett par veckor och sedan skulle polisanmälan komma in. Men fortfarande har ingen anmälan kommit in.

– Ja, det är ju lätt att skicka iväg en...bara sätta ett frimärke på ett brev och säga att vi misstänker att ett brott har begåtts. Det gör då att polisen kommer att utreda närmare vad det är som har varit, de kommer att fråga vad är det exakt det ni menar. Men då sparar vi in det arbetet åt dem genom att i detalj gå in och säga det här tycker vi ser konstigt ut, det här ser konstigt ut på det här och det här sättet, vi liksom ger dem de underlaget. Och de kan basera beslutet på att utreda frågan just beroende på de uppgifter vi har lämnat i utredningen, säger Anders Runebjer på Carlstad Advokatbyrå.

Anders Runebjer menar att med en mer detaljerad polisanmälan så sparar de mycket tid för polisen som redan i dagsläget har mycket att göra.

– Det gör också att det kan gå fortare, för de har ju begränsade resurser på polisen. Många av de ärenden jag nu arbetar med som försvarare är ju sådana som ligger flera år tillbaks i tiden, säger Anders Runebjer.

När tror du att polisanmälan kommer att vara färdig?

– Inom ett par veckor kommer polisanmälan vara färdig, säger Anders Runebjer.

Carlstad Advokatbyrå får också arvode för det arbete som de gör med polisanmälan men menar inte att det påverkar hur snabbt polisanmälan kommer in.

– Det finns ju inte på kartan att man början en utredning innan sommaren ändå, så att det spelar ingen större roll ur den synpunkten.

Fast det spelar väl roll i och med att Karlstad Airport betalar er arvode under den tiden ni jobbar med anmälan?

– Men vi sitter inte och jobbar med den hela tiden, vi har ju annat att göra också, säger Anders Runebjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".