Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

60-årsjubileum för klasskamraterna från Semis

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 12.10
"Vi hänger ihop på nåt sätt"
(5:28 min)
Fr.v. Arne Persson, Bertil Odehed, Olle Persson, Åke Nilsson, Rune Thorsell, Olle Eriksson och Bengt Andersson. Foto Ulla Walldén/Sveriges Radio
1 av 2
Trogna klasskamrater från Semis avgångsklass 1956: Fr.v. Arne Persson, Bertil Odehed, Olle Persson, Åke Nilsson, Rune Thorsell, Olle Eriksson och Bengt Andersson. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio
Människor samlade för gruppbild. Ulla Walldén/Sveriges Radio
2 av 2
Här är klassen från 1956 med respektive, en bidragande orsak till att man träffats genom hela livet. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio

Våren är klassåterträffarnas tid. En klass med ovanligt stark sammanhållning är de som i juni 1956 avslutade folkskollärarutbildningen på Seminariet i Karlstad.

Nyligen träffades elva gamla klasskamrater med respektive för 60-årsjubileum, och klassen har träffats femton gånger genom åren.

– I början träffades vi vart femte år, men när vi passerade 50-årsjubileet insåg vi att vi måste träffas lite oftare så nu har vi sett vartannat eller varje år, berättar Bertil Odehed som blev lärare i Tanums kommun efter utbildningen.

Bertil tror att sammanhållningen grundlades redan under skoltiden, eftersom klassen köpte en buss ihop och gjorde en del gemensamma resor.

– Det är fantastiskt att kunna träffas så här och få uppleva och lära sig saker, och vi har träffats på olika ställen, inte bara här i Karlstad. Vi hänger ihop, på något vis, tycker Olle Persson som återvände till sin hemkommun Forshaga efter examen men lämnade läraryrket efter många år som skolledare.

En annan nyckel till sammanhållningen är nog att fruarna fått hänga med och "tjejerna" är numera lika bekanta med varann som de forna klasskamraterna.

I år firades den 60-årig återträffen med besök på gamla Semis och på Universitetet där lärarutbildningen håller till idag. Kaffe hos landshövdingen stod också på programmet. Vetgirigheten finns kvar och de äldre lärarna tyckte det var spännande att höra att dagens lärarutbildning sneglar bakåt på saker som var självklart på 1950-talet; något slags lämplighetstest och att lärare får träna mer på att undervisa i klasser.

På 1950-talet var lärarutbildningen högstatus, minns Olle Persson och Bertil Odehed:

– 1952 när vi sökte in konkurrerade 360 sökande om 60 platser- bara män! Kvinnor fick inte söka in i Karlstad då! Och vi fick lära oss allt från att sjunga till att beskära äppelträd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".