Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrorforskare om Orlando: "Oklart om IS är inblandat"

Publicerat måndag 13 juni 2016 kl 11.35
Peder Hyllengren: "Vi vet inte om IS är inblandat"
(1:16 min)
Peder Hyllengren. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Sörjande utanför nattklubben Pulse. Kriminaltekniker undersöker spåren av polisens stormning av lokalen på söndagsmorgonen. Foto: Phelan M. Ebenhack/TT, Joe Raedle/TT
2 av 2
Sörjande utanför nattklubben Pulse. Kriminaltekniker undersöker spåren av polisens stormning av lokalen på söndagsmorgonen. Foto: Phelan M. Ebenhack/TT, Joe Raedle/TT

I helgen dödades minst 50 personer och lika många skadades vid ett attentat på en känd gayklubb i Orlando. Gärningsmannen har hyllat terrorgruppen IS, men om IS är inblandat är oklart.

– Det här är ett fasansfullt attentat. I dagsläget vet vi dock inte i vilken utsträckning som Islamiska staten faktiskt är inblandat i attentatet. Det är en person som strax innan attentatet svurit sin trohet till IS, säger Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Karlstad.

Men IS har ju tagit på sig detta?

– Ja, det här är ett attentat som faller dem i smaken. Det är också ett sätt för IS att marknadsföra sitt varumärke. Utredningen får nu visa i vilken grad de varit inblandade i attentatet - eller om de bara utnyttjat tillfället, säger Peder Hyllengren.

Är det din uppfattning att det rör sig om ett terrorattentat?

– Ja, så är det och det här har blivit den vanligaste typen av terrorattentat. Det är en person som sympatiserar med IS och agerat i deras namn. Den typ av person är svåra för säkerhetstjänster att hålla koll på, säger Peter Hyllengren.

Mannen som sköt har identifierats som 29-årige Omar Mateen. Han bodde i St. Lucie County i Florida, och var amerikansk medborgare och född i New York 1986 av föräldrar som flyttat till USA från Afghanistan.


Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".