Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biskopen: Sveriges Radios avslöjanden orsakade medlemsras

Publicerat onsdag 14 september 2016 kl 11.27
"Folk har svårt att se att vi inte är någon koncern"
(11 min)
Ny biskop Sören Dalevi. Foto: Karlstads stift.
Sören Dalevi, tillträdande ny biskop i Karlstadss Stift. Foto: Karlstads Stift

Medlemsflykten från Svenska kyrkan fortsätter. Hittills i år har fler medlemmar begärt utträde än under hela förra året. Nye biskopen för Karlstads stift, Sören Dalevi, kopplar tappet till Sveriges Radios avslöjanden om vidlyftiga resor.

Under augusti månad gick över 9000 medlemmar ur kyrkan, vilket gör att över 47 000 medlemmar nu begärt utträde sedan årets början. Detta historiskt stora medlemstapp kommer kort efter Ekots avslöjanden om vidlyftiga tjänsteresor inom flera församlingar i Svenska kyrkan.

- Jag välkomnade granskningen, men Svenska kyrkan består av 1400 olika församlingar och problemet är att det som sker i Botkyrka drabbar Botilsäter - även om Botilsäter inte har nåt med det att göra. Det drabbar orättvist församlingar ute i buschen i Värmland, säger Sören Dalevi.

Svenska kyrkan har idag 6,2 miljoner medlemmar, vilket gör den till Sveriges största icke-statliga organisation.

- Vi har 3500 kyrkor varav 3000 är kulturminnesvärda. Bara det är ett skäl att vara med i Svenska kyrkan oavsett vad man tror, eftersom det här är ett kulturarv som vi är skyldiga föra vidare till framtida generationer, tycker Sören Dalevi.

När P4 Värmland frågade våra lyssnare vad de tror att medlemstappet beror på hade flera en alternativ förklaring. De menade att Svenska kyrkan blivit för politisk, genom att ta ställning i flera laddade frågor som till exempel migration och Israel/Palestinakonflikten:

- Viss kritik är befogad här. Men i vissa fall måste man stå upp för grundläggande värden och vara en humanistisk kristen röst i samhällsdebatten. Gör vi inte det är vi mesproppar, säger Sören Dalevi.

På senare tid har ärkebiskop Antje Jackelén fått hård kritik på sociala medier, där hon anklagats för att inte uttala sig tillräckligt skarpt mot islamistisk terror, och inte uttala sitt stöd tydligare för förföljda kristna minoriteter i Mellanöstern. Kritiken är orättvis, anser Sören Dalevi:

- Jag tycker nog att Antje blivit missförstådd, och ibland kanske nån av hennes medarbetare uttryckt sig lite klantigt. Men hon blir så oerhört hårt granskad, och jag har tänkt tanken att hade hon varit man - hade det varit lika hård granskning? Jag tror inte det.

Enligt Sören Dalevi finns ett stort engagemang för Mellanöstern inom Svenska kyrkan. Bland annat har Karlstad stift ett nära samarbete med den koptiska kyrkan i Egypten.

Tror du att ni inom Svenska kyrkan är dåliga på att berätta om vad ni gör?
- Det kan mycket väl vara så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".