Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare ifrågasätter få anmälningar om hot och våld

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 15.50
Maria Steinberg: "Arbetsmiljölagen är en gammal industrilag"
(3:26 min)
Skylt med texten Migrationsverket. Foto: Susanne Lindholm/TT
Foto: Susanne Lindholm/TT

Det är anmärkningsvärt att Migrationsverket bara har anmält tolv händelser till Arbetsmiljöverket i år, med tanke på hur mycket rapporterna om hot och andra incidenter har ökat. Det anser forskaren Maria Steinberg.

– Det känns som att de har gett upp. På Migrationsverket, som idag är så hårt pressade och där jag vet att det förekommer både hot och våld, borde det ha varit många fler anmälningar, säger Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

Anmälningarna som det handlar om styrs av arbetsmiljölagens krav på att rapportera in allvarliga olyckor och tillbud.

Dessutom ingår händelser av psykosocial natur, som Arbetsmiljöverket uttrycker det. Hot om våld ska anmälas om hotet innebär allvarlig fara för liv eller hälsa, till exempel ett vapenhot, mordhot, annat hot om våld eller svårare fall av mobbning.

– Då kan man fundera på, vad är förklaringen till att det anmäls så få? Jag funderar på om man har haft kontakt med Arbetsmiljöverket, och de har sagt att det går inte att anmäla allihop, säger Maria Steinberg.

Totalt har Migrationsverket alltså anmält tolv händelser hittills i år. De flesta handlar om hot eller våld, men en trafikolycka finns också med bland det som har anmälts.

Och visst har Migrationsverket haft kontakt med Arbetsmiljöverket och diskuterat nivån på vad som ska anmälas. Enhetschefen Susanna Wahrolin på Migrationsverket i Karlstad säger till P4 Värmland att hon har haft en dialog med handläggare på Arbetsmiljöverket och kommit fram till att ingen av årets värmländska händelser behövde anmälas.

Maria Steinberg anser att systemet med anmälningar till Arbetsmiljöverket generellt fungerar dåligt just när det gäller frågor om hot och våld. Problemet ligger alltså kanske inte hos Migrationsverket, det handlar om någonting betydligt bredare.

– Min uppfattning är att arbetsmiljölagen är en gammal industrilag, som fokuserar mer på de hårda frågorna, maskiner och liknande. Man kan lägga ett könsperspektiv, att arbetsmiljölagen ger mer skydd till manliga industriarbetare än kvinnliga tjänstemän. På de mjukare delarna, där finns det inte samma resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".