Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljöverket: Vill ha svar från Migrationsverket efter granskning

Publicerat lördag 29 oktober 2016 kl 07.00
Arbetsmiljöverket: Vi måste agera
(1:25 min)
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio/Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket kräver nu svar från Migrationsverket om varför så få fall av hot och våld mot personalen anmäls till dem. Det här efter Sveriges Radios granskning förra veckan.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, reagerar på att det rör sig om många incidenter, samtidigt som antalet anmälningar till dem är få. 

– Min reaktion är att det är många tillbud och olyckor som finns rapporterade och att man i sitt arbete på Migrationsverket nu måste agera och se vilka förbättringsåtgärder man behöver göra, säger han. 

Trots att antalet incidentrapporter inom Migrationsverket ökat kraftigt, och att flera hundra av dem rör just hot och våld mot personalen, har antalet anmälda fall till Arbetsmiljöverket samtidigt sjunkit rejält i år. Fram till slutet av september i år hade bara 12 fall anmälts.

Det här trots att alla fall där en person skadats eller hade kunnat skadas allvarligt samt att alla allvarligt menade dödshot ska anmälas.

Efter Sveriges Radios granskning har ST-facket kritiserat myndigheten, och gjort en anmälan till myndighetens arbetsmiljökommitté.

Nu kräver även Arbetsmiljöverket svar.

– Det kan vara saker kring hur deras rapporteringsrutiner ser ut, och hur man agerar utifrån de skeenden som varit. Det kan vara en hel del olika rapporteringssätt som vi är intresserade att ta del av, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket tycker att det är allvarligt om Migrationsverket inte anmält de händelser som myndigheten borde ha gjort. Om en anmälan inte görs ordentligt kan straffet bli böter.

Arbetsmiljöverket avvaktar nu Migrationsverkets svar innan de kommer att ta ställning till vilka åtgärder de kommer att vidtag.

– När vi fått in ett svar så får vi ta ställning till hur vi går vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".