Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Ensamkommande skickas tillbaka enligt avtal

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 14.47
Migrationsverket: "Alla från Afghanistan riskerar inte förföljelse"
(1:08 min)
Kjell-Terje Torvik, verksamhetsexpert Migrationsverket. Foto: Migrationsverket.
Kjell-Terje Torsvik, verksamhetsexpert Migrationsverket. Foto: Migrationsverket

Att det råder väpnade konflikter i större delen av Afghanistan, eller att som ensamkommande flyktingbarn tillhöra den förföljda minoritetsgruppen hazarer, räcker inte för att få asyl i Sverige.

Regeringens nya återtagandeavtal med Afghanistan har fått stark kritik från både familjer som tagit emot ensamkommande flyktingbarn i sina hem och från Svenska Afghanistankommittén.

Men trots att situationen i Afghanistan är allvarlig, med pågående väpnade konflikter i större delen av landet och trots att många som har sökt asyl i Sverige tillhör den förföljda minoriteten hazarer, så räcker inte det för att få permanent uppehållstillstånd här.

– Situationen i Afghanistan är inte sådan att alla som kommer därifrån riskerar att utsättas för förföljelse eller annan typ av skyddsgrundande förföljelse, säger Kjell-Terje Torvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

– Om du kommer från till exempel Syrien eller Eritrea så räcker det i princip med att konstatera just det, för att du ska ha rätt till uppehållstillstånd. Men när det gäller personer från Afghanistan, både barn och vuxna, så krävs också att man kan uppvisa hur man som individ skulle utsättas för olika typer av förföljelse eller skyddsgrundande behandling. 

Enligt Svenska Afghanistankommittén, SAK, så kommer 1 miljon afghaner att skickas tillbaka till Afghanistan från grannlandet Pakistan bara i år, och flera andra länder har också tecknat återtagandeavtal med landet. Det gör att det kommer att vara omöjligt för det korrupta och fattiga Afghanistan att ge de återvändande flyktingarna ett bra mottagande, menar SAK, som avråder från att skicka tillbaka flyktingar dit.

Migrationsverket har fått samma typ av information angående återvändande flyktingar berättar Kjell-Terje Torvik. Men hänvisar till att de som avvisas från Sverige kan få hjälp med bland annat återetableringsstöd.

– Vi vet att situationen i Afghanistan är jättesvår. Men det är också därför som Migrationsverket har möjlighet att kunna bidra med att övergången från att ha vistats i Sverige till att återvända till Afghanistan blir bättre än när man återvänder till ingenting. Man kan ansöka om återetableringsstöd och också om reintegreringsprogram, det vill säga att återvändande personer stöds med utbildningsinsatser och jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".