Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första linjen i Hagfors fyller fem år

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 05.29
Matilda Dedorson: "Tystnad föder okunskap"
(1:12 min)
Matilda Dedorson. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Matilda Dedorson tycker att vi måste våga tala mer om psykisk ohälsa. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Tina Persson och Anna Henriksson på Visit i Hagfors. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Administratören Tina Persson och socionomen Anna Henriksson är glada över framgångarna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

– Tystnad föder okunskap, så därför tycker jag att vi ska tala mer om psykisk ohälsa, säger Matilda Dedorson som fått hjälp av teamet på Visit i Hagfors. Idag fyller verksamheten fem år.

Idag fredag är det på dagen fem år sedan första linjen Visit i Hagfors öppnade sin mottagning, dit barn och unga upp till 25 år kan vända sig för att få hjälp med psykisk ohälsa. Även deras anhöriga är välkomna dit för att få hjälp och stöd. Verksamheten har varit framgångsrik och tanken är att alla kommuner i länet ska ha en första linje inom kort.

En av alla ungdomar som har sökt sig till Visit i Hagfors för att få stöd är 17-åriga Matilda Dedorson, som kom dit första gången 2014. Då hade hon en tuff tid bakom sig och kände att hon behövde få hjälp för att klara av situationen.

– Jag mådde väldigt dåligt och var väl självmordsbenägen. Det var en väldigt, väldigt tuff tid i mitt liv som jag inte kunde klara utan hjälp.

– Jag har fått väldigt mycket hjälp med ångest. Det har mest varit ett sätt att få ut känslor, säger Matilda Dedorson.

Förutom Matilda, så är det ytterligare knappt 560 barn och unga som har fått hjälp av teamet på första linjen Visit i Hagfors under de fem år som gått sedan verksamheten öppnade. Visit drivs i samarbete mellan Hagfors kommun och Landstinget i Värmland och startade som ett treårigt projekt. Men sedan i fjol så är verksamheten permanent.

På mottagningen Visit jobbar en psykolog, en socionom och en specialpedagog i ett team, och den kombinationen tror administratören Tina Persson är en av anledningarna bakom framgången. Och alla som har sökt sig hit har på ett eller annat sätt fått hjälp, säger hon.

– Det fanns ett uppdämt behov när vi började för fem år sedan. De som vi själva inte har kunnat ta hand om har vi skickat vidare, men vi har inte släppt dem innan vi är säkra på att de är omhändertagna av nästa instans.

Nästa år är det tänkt att Första linjen i norra Värmland ska drivas i samverkan mellan kommunerna i Hagfors, Torsby, Sunne och Munkfors, och det finns det många fördelar med, menar Tina Persson.

– Vi kommer ha en utökad personalstyrka så vi blir inte så sårbara och med nya medarbetare utökar vi vår kompetens. Och vi kommer nå ut till många fler ungdomar.

Två år har passerat sedan Matilda Dedorson sökte sig till Visit första gången. Idag mår hon bra, berättar hon, men hon minns förstås hur det var då, när hon var 15 år och livet kändes så svårt och som att ingen förstod henne.

– Jag vet att det är väldigt lätt att känna sig ensam i sin situation, men det är man inte. Och man kan känna att samhället blundar, typ. Men saken är att det kommer att bli bättre, inget är permanent. Inte ens det du går igenom just nu.

Och Matilda är tydlig med att hon önskar att alla som mår dåligt ska våga söka hjälp, även om det känns svårt.

– Sök hjälp! Du kanske upplever dig missförstådd och så... Men det är värt det. Tystnad föder okunskap, så därför tycker jag att vi ska tala mer om psykisk ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".