Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkomröstningen igång i Hagfors

Uppdaterat söndag 13 november 2016 kl 13.17
Publicerat söndag 13 november 2016 kl 11.30
Anna-Karin Persson: "Det gäller våra barnbarns skolgång"
(0:57 min)
Tommy Persson och Anna-Karin Persson röstade i Råda ordenshus på söndagsförmiddagen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Tommy och Anna-Karin Persson röstade i Råda ordenshus på söndagsförmiddagen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Idag är det folkomröstning i Hagfors kommun om vilken slags skola det ska finnas i Norra Råda. Frågan är om det ska bli en fortsatt F-6-skola, eller F-3.

Det är efter att föräldraföreningen i Norra Råda samlat in namnunderskrifter som folkomröstningen blivit av.

Hagfors kommunledning vill att en nya skola ska byggas, anpassad för F-3-undervisning och menar att det finns pedagogiska skäl för de äldre barnen att istället gå på Kyrkhedens skola i Ekshärad.

– Vi vill kunna erbjuda en likvärdig skola för alla elever i hela kommunen, har kommunalrådet Åsa Johansson (S) sagt till P4 Värmland tidigare.

Men många av Rådaborna är kritiska till kommunens planer, den långa resvägen för eleverna är ett argument mot att ta bort mellanstadiet, och det finns en rädsla för att bygden avfolkas genom en förändring av skolan.

Idag hålls alltså folkomröstningen, två av Rådaborna som röstade under förmiddagen var Tommy och Anna-Karin Persson, båda engagerade i kampen för en fortsatt F-6-skola.

– Det är väldigt viktigt. Vi vill bevara skolan för alla, den är en samlingspunkt för oss här och det är viktigt att ha en skola, säger Anna-Karin Persson.

Förtidsröstandet har varit oväntat stort, inte bara i Råda utan även i Ekshärad och Hagfors tätort. Ett tecken på att frågan engagerar, menar Tommy Persson.

– Det visar att de förstår hur viktigt det här är. Och att det i förlängningen påverkar hela Hagfors kommun, säger han.

Det har kommit en strid ström av röstande även till stadshuset i Hagfors, där Helen Källvik är valdistriktsordförande.

– Valdeltagandet är nog sämre än vid ett riksdags- och kommunalval, men bättre än vid EU-val, säger hon vid 12:30 på söndagen.

Klockan 20 stänger vallokalerna och valresultatet tros komma ett par timmar senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".