Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om miljoner till fritidshem röstades ner

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 06.00
Anna Dahlén Gauffin (S): "Viktigt att satsa även där"
(2:52 min)
Anna Dahlén Gauffin (S), vice ordförande barn- och ungdomsnämnden i Karlstad och ledamot i kommunstyrelsen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Anna Dahlén Gauffin (S), vice ordförande barn- och ungdomsnämnden i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Niklas Wikström (L). Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Niklas Wikström (L). Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.

En satsning på skolpersonalen i Karlstad väcker politisk oenighet. Socialdemokraterna vill att fritidshemmen ska få del av en pott på 17 miljoner kronor till resursförstärkning i skolan, men det röstades ner.

Anna Dahlén Gauffin (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, pekar på att fritidshemmen har fått ett förstärkt uppdrag genom ett nytt avsnitt i läroplanen. Samtidigt har personaltätheten på fritidshemmen försämrats de senaste åren.

– De flesta elever fortsätter sin skoldag på fritidshemmen när skolan slutar. Det är inte att ta bort resurser från skolan att satsa på fritidshemmen, utan fritidshemmen ska komplettera skolan och därför är det viktigt att satsa även där, säger Anna Dahlén Gauffin.

Det var när barn- och ungdomsnämnden skulle fördela de ökade anslag man har fått från kommunfullmäktige för nästa år som åsikterna gick isär.

17 miljoner kronor var öronmärkta för personalförstärkning. Socialdemokraterna ville rikta fem av de miljonerna till fritidshemmen, vilket enligt Anna Dahlén Gauffin skulle räcka till cirka tio tjänster. Men förslaget röstades ner av övriga partier.

De 17 miljonerna ingår i en total pott på 93 miljoner i extraanslag, konstaterar ordföranden, liberalen Niklas Wikström.

– Då gör vi stora satsningar på förskolan och skolan och det är där det behövs ordentlig förstärkning på bemanningen. Sedan gjorde Socialdemokraterna i sista stund en förändring mot fritidshemmen och jag tycker att det är felaktigt. Ska man göra en kraftfull satsning bör vi få de pengarna från fullmäktige, inte ta det från skolan som behöver en ordentlig personalförstärkning, säger Niklas Wikström.

Men även fritidshemmen har sämre personaltäthet på senare år. Behöver inte de också en förstärkning?

– Jo, det är allt fler barn i våra skolor och på fritidshemmen. Vi ligger ungefär på ett genomsnitt för jämförbara kommuner, och vi kommer nog att äska pengar för det här framåt. Men det vi fick från fullmäktige nu kommer att gå till främst förskola och skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".