Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelinfluensan här igen

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 10.50
Susan Edlund: Än så länge ingen fara
(0:50 min)
Susan Edlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Susan Edlund, länsveterinär. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

För första gången har svenska tamfåglar drabbats av fågelinfluensa. Två fall har konstaterats i Skåne, enligt analyser hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Statens veterinärmedicinska anstalt har konstaterat två fall av fågelinfluensa i Skåne.

Det ena fallet gäller en vild fågel, en knipa, som hittats i Vellinge kommun och som bekräftats bära på fågelinfluensa av typen H5N8, samma typ som i Danmark smittat vilda måsar, änder och svanar.

Det andra fallet gäller en värphönsbesättning utanför Helsingborg som nu isolerats på Jordbruksverkets initiativ i väntan på att besättningen ska avlivas. Där har SVA bekräftat H5N8, enligt lantbrukstidningen ATL.

– Det här viruset är väldigt smittsamt så det kan ju fortsätta uppåt i landet, säger länsveterinär Susan Edlund.

Fågelinfluensa är en fågelsjukdom som orsakas av influensavirus. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor smittas. Mildare varianter av viruset finns naturligt bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfågel.

Fjäderfä kan smittas av fågelinfluensa genom att de kommer i kontakt med symtomfria smittbärare, i regel vilda fåglar. Detta kan ske både vid utevistelse eller att vilda fåglar kommer in i fjäderfähus eller genom att fågelträck kommer in i fjäderfähus via ventilation eller smutsiga skor.

Smittspridning mellan fjäderfäbesättningar sker sedan genom förflyttning av fåglar mellan olika besättningar, transportfordon, redskap kläder, foder, damm, fjädrar och personer med mera som haft kontakt med smittade fåglar.

För att människor ska kunna smittas krävs närkontakt med infekterade fåglar. De allra flesta människor som infekterats har haft mycket nära kontakt med sjuka eller döda fjäderfä.

– Någon överhängande risk för Värmland finns just nu inte, säger Susan Edlund som är länsveterinär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".