Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ivobeslut:

Fundamentala brister på Blombacka avgiftningsklinik

Publicerat lördag 26 november 2016 kl 11.40
Inspektören: "Det är många brister"
(4:57 min)
Piller.
Eftersom Ivo inte kunnat hitta någon dokumentation på Blombacka behandlingscenter om vilka läkemedel patienterna fått, eller hur mycket, så kan de heller inte att avgöra om patienterna blivit övermedicinerade eller inte. Foto: Sveriges Radio arkiv

Patienter med missbruksabstinens medicineras utan att först få träffa läkare. Och vilka läkemedel de fått finns inte dokumenterat.
Det är några av de många brister som Ivo sett på Blombacka rehabiliteringscenter.

Enligt Ylva Grahn, inspektör på Ivo, är bristerna många och grundläggande.

- Vi har sett att patienterna inte bedöms innan inskrivning, att läkemedelsbehandling påbörjas innan läkare bedömt patienten och i journaler finns inte den information som behövs för en god och säker vård av patienten.

Med tanke på den långa listan med grundläggande brister - är det inte farligt för patienterna att vara där nu?

- Jag kan inte svara på den frågan.

Om det hade varit så då hade ni väl varit tvungna att stänga det?

- Vi gör alltid så att vi ställer krav på åtgärder och ser vad de redovisar innan vi gör något ytterligare. Om det är allvarligt bedömer vi utefter de redovisningar de gör.

P4 Värmland har tidigare rapporterat om de misstänkta bristerna på Blombacka rehabiliteringscenter AB i Karlstad. Flera av de missförhållanden som Brukarrådet i Värmland redogjorde för i sin anmälan har nu bekräftats av tillsynsmyndigheten.

Av Ivos beslut framgår att:

  • Läkaren har inte varit inblandad i de enskilda patienternas vård. De flesta patienterna har han aldrig träffat - utan rutinen är att han rådfrågas per telefon.
  • Läkaren har delegerat till sjuksköterskan att avgöra vilken behandling mot abstinens som patienten ska få - och om den behöver justeras.
    Utöver det har personalen själva, utan delegation från sjuksköterskan, fått ge extra läkemedel.
  • Vilka läkemedel patienterna fått och hur stora doser vet man inte. För det finns inget dokumenterat i läkemedelslistorna.
  • I journalerna saknas information om varför patienterna är där, hur de mår och hur de reagerat på behandlingen.
  • Det saknas kunskap att verksamheten är skyldig att anmäla fel i vården som kan leda till allvarliga vårdskador.

Sammantaget bryter Blombacka rehabiliteringscenter mot en rad regler och lagar - såsom hälso-och sjukvårdslagen, patientdatalagen, patientsäkerhetslagen och ledningsföreskrifterna.

- Det är ovanligt att man bryter mot så många punkter, säger Ylva Grahn.

Inspektionen gjordes efter att två anmälningar kommit in på kort tid. Den ena var från Brukarrådet i Värmland som under det senaste året fått in uppgifter om missförhållanden från 18 brukare. Vad gäller bristande medicinska kontroller så bekräftar inspektionen det.

- Ja, vi kan se att läkarkontroller inte görs innan.

Om det förekommit övermedicinering har inspektören Ylva Grahn svårare att svara på.

- Vi kan inte se av läkemedelslistan vilka läkemedel som delats ut.

Med andra ord saknas även uppgifter om hur stora doser patienterna fått.
De läkemedel som är aktuella vid abstinensvård och avgiftning är tunga narkotikaklassade läkemedel som är beroendeframkallande.

I Ivos beslut står det dock att praxisen med generella läkemedelsordinationer som Blombacka rehabiliteringscenter  tillämpar strider mot Socialstyrelsens krav på restriktivitet. Att bristerna på Blombacka bedöms som grundläggande kan ha sin förklaring i att man använder fel ledningssystem. 

- Deras ledningssystem har inte varit anpassad till den verksamhet de har. De bedriver ju en hälso- och sjukvårdsverksamhet och deras ledningssystem var utifrån ett socialtjänstperspektiv.

Detta innebär att det saknas kunskap om vilka skyldigheter verksamheten har att anmäla risker för allvarliga vårdskador. 

- Det fanns inte kännedom om hur man anmäler enligt Lex Maria eller vem som är ansvarig för den delen.

I sitt beslut skriver Ivo att bristerna i ledningssystemet är fundamentala. 
I ett meddelande till P4 Värmland svarar verksamhetschefen Eva-Lena Pettersson Arnesen att hon kommenterar Ivos beslut till Ivo men inte till P4 Värmland. Blombacka rehabiliteringsscenter har på sig till mitten av december att redovisa sina åtgärder. 

Blombacka rehabiliteringscenter ligger utanför Molkom och öppnade 2015. Här finns femton platser. Sedan tidigare driver Eva-Lena Pettersson Arnesen även Venpunkten AB i Nykroppa som bedrivs som socialtjänst. Det är ett stödboende för tidigare missbrukare med 16 platser. Efter flera klagomål gjorde Ivo en inspektion av verksamheten i mars 2015.

För Kent Nylander på Brukarrådet är Ivos beslut om Blombacka ett erkännande:

- För oss som organisation betyder det mycket. Det betyder att de tar oss på allvar. 

P4 Värmland har tidigare berättat om att flera kommuner i avvaktan på Ivos utredning slutat skicka klienter till Blombacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".