Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svåra skador vid förlossning med sugklocka har halverats

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 06.30
Anna Hessel: "Vi fortsätter förbättringsjobbet"
(1:01 min)
Anna Hessel. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Anna Hessel, klinikchef på Kvinnokliniken. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Sedan 2010 har förlossningsskadorna minskat med nästan en tredjedel i Värmland. Störst är minskningen bland de som föder med sugklocka - där har de svåra förlossningsskadorna halverats.

Totalt i Sverige drabbades 2014 nästan tre procent av kvinnorna av en allvarlig förlossningsskada. I Värmland ser det mycket bättre ut.

– I Värmland har vi totalt strax under två procent totalt bland alla typer av vaginala förlossningar och det gäller både förstföderskor och omföderskor

2010 drabbades 2,6 procent av kvinnorna av förlossningsskador, och nu är man nere på 1,8 procent. En minskning med nästan en tredjedel.

Än mer dramatisk är alltså minskningen när det gäller svåra skador vid förlossningar med sugklocka. 2010 fick 16,8 procent av kvinnorna som födde barn med sugklocka allvarliga bristningar, sfinkterskada grad tre eller fyra. 2014 hade andelen minskat till 7,4 procent.

Efter de dåliga siffrorna som kom 2010 satsades det på utbildning av personalen som numera jobbar med värme i bäckenbotten och ett speciellt grepp för att ge stöd åt muskulaturen.

Kliniken har inte någon uttalad nollvision. Anna Hessel tror att det skulle bli ett misslyckande för en del skador är oundvikliga till exempel på grund av att barnet kommer med handen bredvid huvudet.

Det är framför allt förstföderskor, stora barn över 4,5 kilo och att barnet ligger konstigt som utgör de riskgrupper för att få en förlossningsskada.

Emma Lindén fick en allvarlig förlossningsskada för fyra år sedan hon poängterar att hon tycker att det är viktigt att vi alla pratar om detta något som Anna Hessel håller med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".