Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobiloperatörer ogillar kommuners wifi-satsningar

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 11.30
Carl Rydh: "Turismen i staden tjänar jättemycket på det här"
(4:58 min)
Kvinna håller i mobiltelefon iPhone utomhus vintertid
Kommuners satsningar på fritt wifi uppskattas inte av mobiloperatörerna. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Flera svenska kommuner har börjat erbjuda gratis trådlösa nätverk ute på gator och torg, vilket har föreslagits även i Karlstad. Mest uppmärksammad och omdebatterad har Helsingborgs satsning blivit.

Det är i ett medborgarförslag som idén att bygga ett fritt wifi i centrala Karlstad läggs fram. Som P4 Värmland rapporterade i morse tycker kommunalrådet Monica Bubholz (MP) att förslaget ligger i tiden, och hon säger att det kan bli aktuellt att diskutera det när kommunens nya digitaliseringsstrategi ska tas fram.

Fenomenet med att kommuner erbjuder öppna trådlösa nätverk i offentliga utomhusmiljöer har testats av en rad kommuner. Piteå, Uppsala och Trollhättan är några exempel.

Helsingborg, som 2015 utsågs till årets IT-kommun, har byggt upp ett trådlöst nätverk med ett tiotal surfzoner i centrum och även några ytterområden.

En ojuste konkurrens, tycker flera mobiloperatörer, som säger sig få minskad trafik och minskade intäkter. De är också, enligt yttranden till Konkurrensverket, oroliga över att andra kommuner ligger i startgroparna för liknande satsningar.

Men Konkurrensverket friade Helsingborg, eftersom mängden datatrafik i kommunens öppna nät trots allt är liten jämfört med de privata operatörernas trafik. Samtidigt är det fortsatt osäkert hur långt en kommun får gå i såna här satsningar.

Enligt Carl Rydh, internetkoordinator på Helsingborgs kommun, har satsningen på fritt wifi fått stor betydelse.

– Turismen i staden tjänar jättemycket på det här. Du vet själv hur man beter sig när man utomlands i en ny stad, och går och söker vägar för kommunikation med de där hemma eller söker information om staden man befinner sig i.

Helsingborgs öppna trådlösa nätverk täcker cirka 170 000 kvadratmeter, och ska enligt kommunen ses som ett basnät som fyller grundläggande behov. Surfhastigheten är klart lägre än till exempel med de privata operatörernas 4G-nät.

Kommunen uppger också att man anstränger sig för att wifinätet inte ska "läcka in" i bostäder och andra byggnader.

Uppbyggnaden av det öppna nätet kostade kommunen 2,3 miljoner kronor, och den årliga driftskostnaden ligger på drygt 1,3 miljoner.

Carl Rydh märker att satsningen inspirerar andra kommuner.

– Det gör den absolut. Jag pratar med många som är intresserade av det här, och som också var väldigt nyfikna på granskningen som vi utsattes för av Konkurrensverket. Vi får många samtal och många nyfikna blickar och öron åt vårt håll. Det är såklart också väldigt roligt, säger han.

Och Carl Rydh understryker att kommunens nätverk ska komplettera de privata aktörerna, inte konkurrera. Men på Telia är man fortsatt missnöjda med den här sortens wifi-satsningar.

– Det är viktigare att satsa på infrastruktur i glesbefolkade områden. I storstäderna är det ju inte bara vi telekomaktörer som har byggt nät. Kommunerna konkurrerar ju även med restauranger, kaféägare, gallerior och gym som också har byggt wifi. Då tycker vi att det är bättre att pengarna går till områden som faktiskt behöver det, än till områden där det redan finns fullgoda alternativ och en sund konkurrens, säger Inger Gunterberg på Telias pressenhet.

Ser ni med oro på situationen, ser ni en risk att fler kommuner gör som Helsingborg?

– Ja, i dagsläget är det primärt Helsingborg som vi har som exempel. Vi ser faktiskt där att vår ökning i den mobila datatrafiken har varit betydligt lägre än i övriga Sverige, så det har en tydlig påverkan. Så det är klart, skulle fler städer följa Helsingborgs exempel får ju det en påverkan på de beslut vi tar om framtida investeringar i våra nät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".