Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny klinik sätter stopp för läkemedelsberoende

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 07.30
Edvard Smith: "Medicinerna hjälper bara en kortare period"
(1:04 min)
psykiatrihuset landstinget värmland psykisk sjukdom psykiatrin PO Kirke Edvard Smith
1 av 2
"Många är rädda när de kommer hit men det brukar gå ganska lätt och snabbt" säger PO Kirke och Edvard Smith på avvänjningskliniken ILM. Foto: Annika Ström
psykiatrihuset landstinget värmland psykisk sjukdom psyiatrin
2 av 2
Sedan i oktober är kliniken för läkemedelsavvänjning permanentad - och öppen för alla värmlänningar. Inte bara de i Karlstadsområdet. Foto: Annika Ström

Värmlänningar är bland dem som får mest smärtstillande och lugnande läkemedel i landet. Nu satsar landstinget på en ny klinik som snabbt och effektivt hjälper människor att bli av med sitt beroende.

- Vi har haft bra resultat. De allra flesta har lyckats trappa ut sina mediciner och de allra allra flesta mår bättre och blir piggare. Och det är roligt, säger psykiatern Edvard Smith. 

Efter fyra års projekttid blir ILM, individuell läkemedelsnedtrappning, en permanent enhet i Psykiatrihuset på Centralsjukhuset i Karlstad.  Hittills har man hjälpt ungefär 200 personer - via besök eller telefon. 

Att få folk att bli av med sitt läkemedelsberoende var lättare och gick snabbare än vad man trott.

- Det brukar ta några veckor till några månader att trappa ner men man känner ganska snabbt att det händer saker som att tröttheten minskar, säger sjuksköterskan PO Kirke. 

Grundproblemet är att många medicineras alldeles för länge och blir beroende. 

- Medicinerna hjälper bara för en kort stund och det är egentligen tänkta  för att användas korta perioder och då blir det så att när man använder dem under lång tid så hjälper de inte utan motverkar sitt syfte och man mår sämre helt enkelt, säger Edvard Smith.

Har du egna erfarenheter av läkemedelsberoende? Är det något du tycker vi ska granska närmare så tipsa oss gärna! Kontaktuppgifter finns nedan.

Ibland är det patienterna som själva vill sluta och ibland är det läkaren som inte vill skriva ut längre. Det finns inga väntetider utan det som behövs är en remiss från vårdcentralsläkaren.

- Den stora gruppen som kommer är de som har ett vanligt liv, som arbetar, går i skolan och har familj och så, säger PO Kirke.  

Ansvaret att fasa ut de här beroendeframkallande medicinerna har läkaren som satt in dem. Och i PO och Edvards jobb ingår det att hjälpa dem med råd och stöttning.

Följande är exempel på läkemedel som man trappar ut på kliniken: 

 • Opioider/opiater
  Citodon, Tradolan, Nobligan, Ketogan, Oxycontin
 • Bensodiazepiner
  Stesolid, Xanor, Alprazolam, Sobril, Temesta, Iktorivil
 • Bensodiazepinliknande sömnmediciner
  Imovane, Stilnoct
 • Andra ångestmediciner
  Lyrica
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".