Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flottningskulturen i Värmland dokumenterad

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 05.16
Flottningskulturen dokumenterad
(1:23 min)
En så kallad stötbotten. Foto: Ellinor Forsell.
1 av 4
Stötbotten för att undvika att timret brötade sig, Gröckesälven. Foto: Ellinor Forsell.
Ett stenröse vid vattenkant. Foto: Björn Wallbom.
2 av 4
Ledarm i form av dubbelkista, Uvån. Foto: Björn Wallbom.
Stenslänt. Foto: Björn Wallbom
3 av 4
Stenslänt för att undvika att timret åkte upp på land, Röjdån Foto: Björn Wallbom.
Sten vid vatten. Foto: Ellinor Forsell.
4 av 4
Ledarm i form av kilstensmur, för att styra timret rätt, Halgån Foto: Ellinor Forsell.

Det är länsstyrelsen i Värmland som under 6 års tid dokumenterat de lämningar som finns kvar längs värmländska vattenleder i ett projekt med elva län i södra Sverige. Resultatet är bland annat en rik dokumentation om flottningen.

Björn Wallbom och Annie Johansson, antikvarier vid Länstyrelsen Värmland:

– Vi har varit i hela länet runt vattendragen som använts vid flottning.

– Vi har hittat en stor mängd lämningar . Industri, kvarnar och sågar, men framförallt från flottningen, säger Björn Wallbom. Mycket stenrens som tagits bort för att flottningen ska gå lättare, men också ledarmar av olika slag.

Ledarmarnas konstruktion innehåller trä och är av varierande storlekar. Uppåt 100 meter i längd är inte ovanligt. Men konstruktionen av trä gör också att de lämningarna håller på att ruttna bort.

– Det är väldigt värdefullt att få det här dokumenterat. Det är en stor del av den värmländska historien och har inte gjorts tidigare. Av tradition har arkeologerna mest tittat på mer monumenta saker som gravar, runstenar och bosättningar, säger Annie Johansson.

Det tidigaste omnämnandet om flottning är när Karl XI år 1685 fick klagomål från timmerhandlare som ville att kungsådran i Värmlands och Dals älvar skulle hållas fria från fiskeredskap så att flottning kunde bedrivas.

Den stora tiden för flottningen var 1800 -talet och en bit in på 1900 talet.

I Värmland har 17 vattendrag inventerats och cirka 1000 forn- och kulturlämningar samt byggnader har dokumenterats. Det rör sig om olika typer av lämningar efter vattnanknutna näringar såsom sågar, kvarnar och även bruksmiljöer men framförallt om olika typer av flottningsanläggningar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".