Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Universitetet ett steg närmare ett juristprogram

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 09.04
Åsa Bergenheim: Målet är att starta 2017
(1:22 min)
Åsa Bergenheim, rektor
Åsa Bergenheim är rektor på Karlstads universitet. Foto: Maria Obed

Karlstads universitet kommer att få starta ett juristprogram hösten 2017, om vissa villkor är uppfyllda innan dess. Det beskedet lämnade idag Universitetskanslersämbetet.

Universitetskanslersämbetet ger Karlstads universitet rätt att utfärda juristexamen under förutsättning att lärosätet förstärker med ytterligare två forskarutbildade lärare. Nu har universitetet sex månader på sig att anställa den förstärkning som krävs, annars måste man lämna in en ny ansökan till UKÄ.

– Det här är ett mycket glädjande besked. Vi är inte överraskade av att UKÄ ser behov av en viss förstärkning. Rekryteringar är redan igång och vi har goda förhoppningar om att kunna anställa två personerna inom kort, säger rektor Åsa Bergenhem.

Vad betyder det här för universitetet?

– Det betyder att vi får ytterligare ett program där vi vet att det är högt söktryck och där vi kan ge en utbildning med hög kvalitet.

Juristprogrammet ska ju ersätta det Rättsvetenskapliga programmet. Hur går det för de studenterna som idag läser på det programmet?

– Vi jobbar med möjligheten för dem att gå över till juristprogrammet genom att göra vissa kompletteringar, säger Åsa Bergenheim.

Juristprogrammeti Karlstad blir det sjunde fullständiga juristprogrammet i Sverige. 

- Vikommer att erbjuda fyra val för profilering: affärsjuridik, humanjuridik, praktisk process och skatterätt, säger Stefan Olsson, professor i finansrätt och företrädare för juridik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Juristprogrammet omfattar 270 högskolepoäng och leder till juristexamen. Det är en yrkesexamen som ger formell behörighet till vissa juridiska yrken, exempelvis kronofogde domare, advokat och åklagare.

Planen är att justiutbildningen ska starta höstterminen 2017 och det handlar om 60 platser. Det som återstår är alltså att UKÄ fattar ett formellt beslut att säga ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".