Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brännlund lämnar banken under protest

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 12.25
Barbro Brännlund ogillar Åklagarmyndighetens beslut
(0:45 min)
Åklagare Barbro Brännlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Åklagare Barbro Brännlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Idag kom Åklagarmyndighetens beslut att stoppa åklagare Barbro Brännlunds avlönade uppdrag i Fryksdalens Sparbank. I en skriftlig kommentar uttrycker nu Barbro Brännlund sin sorg över beslutet.

– Jag kan konstatera att åklagarmyndigheten nu prövat min bisyssla. En bisyssla myndigheten har haft kännedom om i mer än tio år, vilket jag nu kan bevisa. Jag har på senare tid övervägt att avgå från styrelseuppdraget på grund av tidsbrist eftersom möten förlagts mest på dagtid. Nu blev ju beslutet enkelt, så inleder åklagare Barbro Brännlund sin skriftliga kommentar till dagens beslut.

Den 9 december berättade P4 Värmland att en av Värmlands mest profilerade åklagare, Barbro Brännlund, under många år haft en bisyssla i form av ett styrelseuppdrag i Fryksdalens sparbank.

Men eftersom det ställs höga krav på en åklagare när det gäller trovärdighet och objektivitet ska alla bisysslor godkännas av arbetsgivaren. Något sådant godkännande har aldrig Barbro Brännlund fått.

Idag kom beslutet, som säger att bisysslan måste upphöra senast 1 juni 2017.

– Min bedömning är att det föreligger en risk för att en konkret intressekonflikt ska uppstå och även risk för förtroendeskada, skriver Åklagarmyndighetens personaldirektör Peter Brodd i sitt beslut.

Barbro Brännlund, som inte vill ställa upp på en bandad intervju, har i sin skriftliga kommentar berört detta på följande vis:

Min kommentar till detta är att det under de 14,5 år som jag haft uppdraget inte har uppkommit någon intressekonflikt överhuvudtaget"

Hon skriver också att ekobrott inte ens handläggs av den myndighet där hon arbetar och fortsätter:

– Jag måste alltid göra en bedömning om det kan föreligga jäv. Så ser det ut ute i verkligheten och att myndigheten inte har större förtroende för sina anställda är att beklaga.

Du kan läsa Barbro Brännlunds brev till P4 Värmland i en nedan bifogad fil.

När det gäller den eventuella förtroendeskadan som kan uppstå för Åklagarmyndigheten skriver Brännlund att hon bara kan beklaga att hennes arbetsgivare ser det på det viset:

Bankverksamhet omgärdas av ett rigoröst regelverk. Samma regler gäller för Fryksdalens Sparbank som för t. ex alla europeiska storbanker. Finansinspektionen har tillsyn över banker och gör en ingående prövning av tilltänkta styrelseledamöter och det händer att inspektionen inte anser personer lämpliga"

Att Barbro Brännlund inte är nöjd med dagens besked är glasklart och hon skriver att det är med sorg och oro hon konstaterar att Åklagarmyndigheten inte anser att deras arbetstagare ska delta i samhällslivet. 

Brännlund tror att myndighetens inställning också gör att orter utanför storstäderna har svårt att få personer med hög utbildning och kvalificerat arbete att delta i olika samhällsdelar.

Hon avslutar sitt brev på följande vis:

Mitt förtroende för min arbetsgivare har fått en rejäl skada, något som jag kommer att utveckla i ett annat sammanhang"

Hon skriver att alltså, som tidigare nämnts, att hon en tid övervägt att lämna sitt uppdrag i banken på grund av tidsbrist men att beslutet blev enkelt efter dagens besked. Detta får tolkas som att hon inte ämnar överklaga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".