Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ivo nöjd med åtgärderna på Blombacka

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 17.13
Ivos enhetschef: Vi avslutar ärendet
(2:22 min)
IVO, inspektionen för vård- och omsorg
Ivo har gjort en tredje inspektion på Blombacka rehabiliteringscenter och är så pass nöjd med förbättringarna att ärendet avslutas. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det var många och allvarliga brister som upptäcktes på Blombacka rehabiliteringscenter i höstas men nu är de enligt Ivo åtgärdade.

I förra veckan var Ivo på Blombacka rehabiliteringscenter utanför Karlstad på en tredje inspektion.

- Vi kom fram till att man vidtagit åtgärder ikring alla de åtgärdskrav som vi ställt och det gör att vi nu väljer att avsluta ärendet, säger Anna-Karin Nyqvist, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg. 

Vid det första besöket fann Ivo många brister på Blombacka. Bland annat att patienter inte undersöks innan de skrivs in, att de medicineras utan att ha fått läkarbedömning och att väsentliga uppgifter om behandling saknas i patientjournalerna liksom att uppgifter om mediciner saknas i läkemedelslistorna.
Blombacka bröt mot hälso-och sjukvårdslagen, patientdatalagen, patientsäkerhetslagen och ledningsföreskrifterna. 

Med andra lagar i samhället riskerar man någon form av straff när man bryter mot dem men det verkar inte som att man riskerar något hos er bara man lovar att bättra sig i framtiden. Är det så? 

- Syftet med vår tillsyn är inte att hänga folk eller att döma som en domstol. Vi kan ställa krav på verksamheten och följa upp att man vidtar åtgärder och gör de inte det kan vi förelägga i kombination med vite. Det får vi i så fall ansöka om hos domstol. Vi har inga befogenheter att ge böter eller så.

Var de brister ni fann på Blombacka allvarliga?

- Ja, vi tycker det är allvarligt när vi ställer så många krav och gör flera inspektioner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".