Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så slipper du magsjukan i jul

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 15.11
Helena Gustafsson: "Man kanske inte gör rent skärbrädan"
(3:11 min)
Kvinna i vit rock i skolkök.
1 av 2
Helena Gustafsson, kökschef på Sannerudsskolan i Kil, påminner om vikten av att hålla rent i köket. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Campylobacter, grafik över antal fall i Värmland 2008-2016. Foto: Landstinget i Värmland.
2 av 2
Campylobacter, antal fall i Värmland 2008-2016. Foto: Landstinget i Värmland.

Ovanligt många svenskar har i år drabbats av magproblem orsakade av campylobacter. Helena Gustafsson, kökschef på Sannerudsskolan i Kil, tipsar om hur man håller god hygien i köket.

Det är Folkhälsomyndigheten som rapporterar att antalet sjukdomsfall inte minskat som de brukat efter sensommarmånaderna. Hösten har gett mer än dubbelt så många fall som vanligt och fram tills mitten av december hade 300 fall rapporterats in under månaden, mot 100 decemberfall ett normalår. 

Möjligen är en anledning att man funnit en ökande mängd bakterier bland kycklingar. En annan att vi behöver bli bättre på kökshygien. 

– Man kanske inte gör rent skärbrädor och knivar, säger Helena Gustafsson. Man kanske sveper över med disktrasan.

Hon räknar upp flera saker som är bra att ha för att laga kyckling; mattermometer, plasthandskar, gott om tid.

– Det tar ju lite längre tid. Den ska upp i 84 grader.

Hon talar om vikten av förberedelser och rengjorda ytor och verktyg. Om att tvätta händerna noggrant med varmt vatten och tvål.

– Och glöm inte nagelband och tummar.

En anledningen till magsjukor kan vara att maten åker in och ut ur kylskåpet och värms upp flera gånger. Helena Gustafsson tipsar om att inte göra mer mat än vad som går åt, och man ska inte heller ställa fram mer än nödvändigt åt gången. Ett sätt att få kalla maträtter att hålla sig längre är att ställa dem på en kylplatta.

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om campylobacter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".