Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart för vargjakt på måndag

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 10.00
Justitierådet: Samtliga beslut om jakt gäller
(4:10 min)
bild av en jägares ben och vapnet stött mot marken
Det tar tid att få vapenlicens. En följd är att det blir fullt hos vapenhandlare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det blir med vargjakt i Värmland nästa vecka. Idag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att tidigare beslut om jakt gäller.

Högsta förvaltningsdomstolen har ansett att Länsstyrelsen i Värmlands län hade fog för sina beslut om licensjakt efter varg 2016. Domstolen gör därmed en annan bedömning än kammarrätten och förvaltningsrätten.

– Vi har i efterhand prövat ärendet för att få fram ett prejudikat till vägledning för domstolar i framtiden, säger Erik Nymansson, justitieråd på Högsta förvaltningsdomstolen till P4 Värmland, och fortsätter:

Jakten var nödvändig och länsstyrelsen då hade fog för sitt beslut. 2016 års jakt skulle således inte ha stoppats"

Vidare stoppas inte 2017 års licensjakt. Högsta förvaltningsdomstolen avslår därmed yrkandet om att stoppa den jakt som är planerad 2017.

– Det blir vargjakt på måndag. Om det inte stoppas av någon annan. Domstolarna stoppar det inte i alla fall, säger Erik Nymansson.

Det betyder att det på måndag inleds licensjakt på varg i landet. 24 vargar får skjutas totalt i fyra län och sex av dessa får skjutas i Värmland.

Besluten som fattades idag går inte att överklaga då ärendena avgjorts i sista instans.

Om vi backar bandet var det så att Länsstyrelsen i Värmlands län beslutade om licensjakt efter varg 2016. Jakten, som skulle omfatta totalt 46 vargar i landet, stoppades dock av både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Högsta förvaltningsdomstolen menar att samtliga förutsättningar för att tillåta jakten 2016 var uppfyllda. Man menar att jakt på varg var den enda lösningen och att det inte försvårade upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde.

Vi har släppt upp det här ärendet för att vi hade behov av att meddela ett prejudikat. Det är ett antal förutsättningar som måste vara uppfyllda och dagens beslut är till vägledning för domstolar i framtiden"

Ni är fem justitieråd som har kommit fram till dagens dom. Var det ett enhälligt beslut?

– Ja, det var enhälligt.

Idag kom också beslutet att avslå yrkanden från en miljöorganisation om att tills vidare stoppa 2017 års licensjakt. Detta innebär att länsstyrelsernas beslut om 2017 års licensjakt gäller.

Om du vill läsa i detalj hur Högsta förvaltningsdomstolen resonerat kan du ta del av respektive dom HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".