Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ulf Karlsson fälls - förtalade Zlatan

Publicerat måndag 9 januari 2017 kl 11.00
Sven-Erik Alhem: En alldeles utmärkt dom
(0:35 min)
Fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson.
Fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson. Foto: AFP, Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Värmländske friidrottsprofilen Ulf Karlssons antydanden om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under sin tid i Juventus var förtal. Det beskedet lämnade idag Värmlands tingsrätt.

Ulf Karlsson, som är tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget, antydde under en pandeldebatt om doping inom lagidrott att Zlatan Ibrahimovic skulle ha dopat sig under sin tid i Juventus. Han grundade det på att Zlatan Ibrahimovic gick upp tio kilo i vikt under ett år.

Ulf Karlsson döms att betala 60 dagsböter på 400 kronor, totalt 24 000 kronor. Han slipper dock betala Zlatan Ibrahimovics rättegångskostnader.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande:

"Även om uttalandet inte innehåller ett direkt påstående om att Zlatan Ibrahimovic skulle ha varit dopad så har tingsrätten funnit att uttalandet, sett i det sammanhang som uttalandet gjordes, att det inte kunde uppfattas på annat sätt än att det gav uttryck för att Zlatan Ibrahimovic hade varit dopad under sin tid i Juventus. Tingsrätten har också gjort den bedömningen att uppgifterna har varit ägnade att medföra allvarlig skada för Zlatan Ibrahimovic".

Anledningen till att Ulf Karlsson döms för grovt förtal är att det han sagt medfört allvarlig skada för Zlatan, det har fått en stor spridning och att Ulf Karlssons bakgrund som idrottsprofil har gett uttalandet extra tyngd.

När det gäller uttalandet som Ulf Karlsson gjorde till NWT:s sportjournalist Per Mårtensson efter att paneldebatten avslutats väljer tingsrätten att fria Ulf Karlsson:

"Tingsrätten har också funnit utrett att idrottsledaren till den närvarande journalisten Per Mårtensson i samband med paneldebatten hade uttalat att han var övertygad om att ZlatanIbrahimovic hade varit dopad, men med hänvisning till bestämmelsen i 1 kap. 1 §tryckfrihetsförordningen, enligt vilken bestämmelse det står envar fritt att lämna uppgifter för offentliggörande i tryckt skrift till en journalist, har åtalet i den delen ogillats".

Både Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson hade yrkat ersättning för sina rättegångskostnader. Tingsrätten menar att Zlatan Ibrahimovic och Karlsson har vunnit ömsom i lika mån, och därför kommit fram till att de ska betala sina egna sina egna rättegångskostnader.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker domen var bra:

– En utmärkt dom, någon annat vore inte att vänta. Man måste beakta Zlatans situation med tänkbara klubbar som är intresserade och sponsoravtal. Allt detta skulle raseras av att det blev en spridning av den påstådda uppgiften.

Ulf Karlsson har avböjt att kommentera domen. Zlatans advokater har sagt att de ska lämna en skriftlig kommentar under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".