Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadsbyggnadskontoret ger grönt ljus för moskébygge

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 09.34
"Vi tycker den här markanvändningen är lämplig på platsen"
(2:30 min)
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Foto: ArkitektStudion AB

Det finns inga hinder mot att bygga en moské på Rud i Karlstad. Det anser tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret som nu är klara med detaljplanen.

- Vi tycker att det här är en lämplig användning av det här markområdet, säger Karlstad kommuns planchef Jonas Zetterberg.

Under arbetets gång har några smärre förändringar gjorts när det gäller till exempel busstråk och parkeringsplatser. Stadsbyggnadskontoret har också besvarat en stor del av de över 400 synpunkter som kommit in från privatpersoner och föreningar. Men inte alla:

- Vi har sorterat i frågorna och försökt vaska fram de som hänger ihop med plan- och bygglagen. Sen finns det många andra synpunkter som vi inte väljer att besvara i det här läget, säger Jonas Zetterberg.

De synpunkter som besvaras i tjänstemannaförslaget gäller till exempel ett befarat trafik- och parkeringskaos, risk för värdeminskning på omkringliggande hus och åsikter om att kommunal mark i första hand borde användas till bostäder. Det sistnämnda besvaras med att inga andra visat intresse för tomten.

De synpunkter som lämnats därhän gäller bland annat farhågor om att moskén kan bli en samlingsplats för rekrytering till terrorgrupper, kvinnosynen inom Islam, säkerheten i området och risk för segregering.

- Det är frågor som inte hänger ihop med plan- och bygglagen. Men de följer med handlingarna så att politikerna som ska besluta om det här kommer se alla synpunkter, säger Jonas Zetterberg.

Sen tidigare har man beslutat om ett så kallat utökat förfarande, vilket betyder att det är kommunfullmäktige som antar detaljplanen, eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".