Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsum Värmland går fortfarande back

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 11.05
Tomas Sjölander, vd: "Vi är på rätt väg"
(1:43 min)
Tomas Sjölander, vd Konsum Värmland. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
Tomas Sjölander, vd Konsum Värmland, berättar om resultatet för 2016. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.

Det går fortsatt tungt för Konsum Värmland. Resultatet för 2016 landade på minus 112,5 miljoner kronor.

Konsum Värmland har det senaste året tagit stora beslut för att förändra verksamheten och hitta ett sätt att tjäna pengar.

  • Ett besparingspaket innehållande en rationalisering av administrationen och lager- och logistikverksamheten lades fram. Följden blev att 137 tjänstemän och kollektivanställda tvingades att lämna sina arbeten.
  • Supermarket i Töcksfors, Affection på Bergvik, Affection/Mansion i Charlottenberg och Töcksfors, Mansion City i Karlstad avvecklades.
  • Mansion Bergvik såldes till Cervera.

– Det var nödvändiga beslut som dessvärre fick negativa konsekvenser för många av våra duktiga medarbetare. Men det är en förändringsprocess som vi måste igenom för att åter skapa ett bra resultat och för att frigöra investeringsresurser till våra dagligvarubutiker.

Men omstruktureringskostnaderna märks tydligt i 2016 års resultat. De uppgick till hela 53,5 miljoner kronor. Konsum Värmland betonar att om man räknar bort dessa kostnader blir inte underskottet så stort - 59,5 miljoner kronor.

– Nedläggningar, omställningar och avvecklingar kostar stora pengar innan det generera resultatförbättringar. För att kunna blicka framåt har vi valt att belasta så mycket kostnader som möjligt på förra året.

Även de åtgärder som planeras i år kommer att belasta Konsum Värmlands resultet negativt. Sen vänder det tror vd:n Tomas Sjölander:

– Nu har vi på ett strukturerat och samlat sätt ramat in alla de åtgärder som krävs och vi räknar därför med ett positivt resultat redan för verksamhetsåret 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".