Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialdemokraterna kan avgöra moskéfrågan

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 15.30
Anders Tallgren (S): "Svårt att säga i dagsläget"
(4:32 min)
Anders Tallgren (S) tycker att gamla stadshuset i Karlstad säljs för billigt. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Anders Tallgren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
2 av 2
Så här är det tänkt att den nya moskén, som Islamiska kulturföreningen vill bygga på Rud, ska se ut. Foto: ArkitektStudion AB.

Det kan bli Socialdemokraterna som avgör den omdebatterade moskéfrågan i Karlstad. Partiet har inte bestämt sig för hur man ska rösta om frågan når kommunfullmäktige, men den sida man väljer kommer att vinna visar P4 Värmlands rundringning.

– Vi väntar nu i första hand på att stadsbyggnadsnämnden ska hantera ärendet på onsdag, och där har vi sagt att vi är beredda att låta ärendet gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för fortsatt beredning där, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd i opposition.

Men som du ser på det, hur tror du att ni kommer att agera i kommunfullmäktige?

– Det vill jag inte föregripa. Om det går igenom på stadsbyggnadsnämnden, att ärendet hänskjuts vidare, då kommer kommunledningskontoret också att handlägga det och så kommer att vi att diskutera det. Men om det tillkommer eller inte tillkommer några nya uppgifter är svårt att säga i dagsläget.

Efter att tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret nu har lagt fram ett förslag till detaljplan som tillåter en moské på Rud får politikerna i stadsbyggnadsnämnden frågan på sitt bord på onsdag.

Men där ska man bara ta ställning till om frågan ska lämnas vidare till kommunfullmäktige för fortsatt hantering, och det är en klar majoritet för enligt P4 Värmlands rundringning.

Vad som sker om och när frågan kommer upp i fullmäktige är mer oklart. Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej till moskéförslaget, medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna alla lutar åt ja.

Kristdemokraterna har inte bestämt sig än, de ska ha ett möte i partiet inom kort.

Det betyder att den sida Socialdemokraterna väljer får klar majoritet i kommunfullmäktige. Partiet avvaktar alltså med besked, men Anders Tallgren tycker inte att moskéfrågan är så mycket mer känslig än andra frågor.

– De flesta frågor i politiken är känslomässig för dem som är berörda. Nu är det många som har lämnat synpunkter just på den här planfrågan och det har varit en hel del i media, men vi tar samma ansvar för alla frågor och kommer inte att känna något tryck. I det här ärendet har vi inte sett skäl till att platsen inte skulle fungera för en samlingslokal och moské, men vi tar också människors oro på allvar och värdesätter principer om religionsfrihet, föreningsfrihet, jämlikhet och jämställdhet. All verksamhet ska ske inom lagens råmärken, det är principer vi står för i alla frågor, säger han.

När det gäller Moderaternas nej till moskén säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser att partiet dels vill att de ytor som finns ska prioriteras för bostadsbyggande och att man lyssnar på oron som har kommit fram i debatten.

Sverigedemokraterna säger nej till en moské i Karlstad överhuvudtaget och propagerar för en folkomröstning om det. Partiet har tidigare sagt till P4 Värmland att man inte vill ha främmande byggnadsstilar, och att man ser en risk för radikalisering.

Bland partierna som är positiva pekar miljöpartisten Carola Bolmstedt på att det inte finns något intresse från byggherrar att bygga bostäder på platsen, det har undersökts tidigare.

– Det är viktigt med religionsfrihet och människors rätt att utöva sin tro, säger liberalen Henrik Lindblom, andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Och Centerns kommunalråd Andreas Pettersson är positiv "om inget väldigt kontroversiellt kommer fram i tjänsteyttrandena".

Eftersom även Vänsterpartiet säger ja innebär det att 17 röster i kommunfullmäktige troligen kan räknas in för mosképlanen.

M och SD, som båda är emot, har tillsammans 18 mandat.

Kristdemokraterna, som alltså inte har bestämt sig, har fyra röster och därmed blir Socialdemokraterna med sina 22 mandat helt avgörande.

Men först ska frågan alltså hanteras i stadsbyggnadsnämnden, och vad som händer där är inte självklart. Bland annat eftersom KD, som inte har tagit ställning, sitter på ordförandeposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".