Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om moskébygge skickas vidare

Publicerat onsdag 22 mars kl 15.15
KD: Finansieringen måste belysas innan beslut
(2:40 min)
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Som planerat fattade stadsbyggnadsnämnden idag beslut om att skicka vidare frågan om moskéns byggande till kommunfullmäktige.. Foto: Bild: ArkitektStudion AB.

Det blir kommunfullmäktige i Karlstad som får fatta beslut om moskébygget på Rud i Karlstad. Det står klart efter stadsbyggnadsnämndens möte.

- Utformning, parkering, vägar och sånt kan vi ta beslut om men den här planen har rönt så stort allmänintresse att den måste tas av kommunfullmäktige, säger Peter Kullgren, KD, ordförande i statsbyggnadsnämnden.

Om Karlstads ska tillåta en moskébyggnad eller inte och alltså göra om detaljplanen för Rud är en mycket het och omdebatterad fråga. 

- Dessutom rör ju många frågor som kommit in inte direkta plan- och bygglagsfrågor. Så därför har vi också påpekat att de frågorna måste kommunstyrelsen i sin beredning svara på. 

Under samrådstiden kom det in över 400 åsikter om den föreslagna planändringen från allmänheten. Många handlade om oro inför vad en moské kan föra med sig.
Under onsdagen kom det svar på de vanligaste orosfrågorna från kommunledningskontoret. Dessa går att hitta på kommunens hemsida.
Frågorna som bemöts handlar om allt från om en moské kan leda till ökad radikalisering, rekrytering till IS, otrygghet och motsättningar i området eller ökad ojämställdhet och hederskultur.

Inför stadsbyggnadsnämndens beslut att skicka ärendet vidare så hade KD en invändning, en protokollsanteckning. 
- Vi vill att finansieringen ska bli belyst innan kommunfullmäktige tar ställning till moskén. Vi har sett på andra håll i landet där kapital från vissa stater, personer, länder gör att man vill få kontroll och makt över moskéer och där vi sen har sett en ökad radikalisering och rekrytering till IS, säger Peter Kullgren, KD. 

Tre moderata nämndledamöter röstade för att stoppa detaljplanen och prioritera området för bostadsbyggandet.

- Men några sådana intressenter som vill bygga på området har vi ännu inte sett, säger Peter Kullgren.

Under nämndmötet beviljades Islamiska kulturföreningen ett tillfälligt bygglov på fem år, för deras nya samlingslokal i Tingvallastaden. Det är i en kontorsbyggnad som det nu byggs tre samlingssalar i väntan på att frågan om moskébygget avgörs.

Det blir alltså kommunfullmäktige som får besluta om detaljplanen ska antas eller inte. Vid vilket sammanträde frågan ska tas upp är ännu oklart. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".