Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu kortar landstinget operationsköerna

Publicerat fredag 24 mars kl 15.09
Verksamhetschef: "Vi ser ett tydligt trendbrott"
(3:54 min)
Rolf Hörnqvist,  tillförordnad verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård Centralsjukhuset Karlstad
- Om ett år hoppas vi vara i fas och kunna hålla vårdgarantin på tre månaders väntetid, säger Rolf Hörnqvist, som nu slutar som verksamhetschef på nya operationshuset. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Vid nyår, när köerna var som längst, väntade 5 000 värmlänningar på att få en operation på Karlstads nya toppmoderna operationshus. Nu börjar det vända.

– Vi ser ett tydligt trendbrott, säger Rolf Hörnqvist, tillförordnad verksamhetschef på AnOpIva, alltså avdelningarna för anestesi, operation och intensivvård. 

Att bygga det nya operationshuset  för 1,6 miljarder är det dyraste landstinget någonsin har gjort. Och hittills har det inte gått så bra - i alla fall inte om man ser till operationskapaciteten. 

Förra året ställdes var tionde operation in - på självaste operationsdagen. Och den största orsaken var tidsbrist. Enligt verksamhetschefen var ökade köer väntat vid en så stor flytt.

– Men vi kanske underskattade svårigheterna med att få flyt i verksamheten. Inkörningsproblemen var större än vi väntat oss. 

Han ser lokalerna som det största problemet. 

– Vi gick från 16 tillgängliga operationssalar  till 14. Det är en  rejäl kapacitetsminskning som återspeglas i de stigande väntelistorna. 

Vid nyår var situationen som sämst - med nästan 5 000 personer på kö.  

– Nu under årsskiftet när vi kunde vi öppna en femtonde sal och nu när vi kommit igång bättre med våra arbetsmetoder så ser vi att köerna minskar för varje vecka. Vi har gått från ungefär 4 900 till 4 300. 

"Ett år tills vi är i fas"
Rolf Hörnqvist är säker på att trenden ska hålla i sig.

– Fortsätter det i den här takten så ska det kanske ta ett år till tills vi är i fas. 

Även läkarbemanningen har varit ett problem. För ett par år sen värvades flera av de mest rutinerade specialistläkarna till ambulanshelikoptern. 
För att återföra värdefull kompetens till operationshuset så har verksamhetschefen bestämt att från och med i sommar så minskas tjänstgöringsgraden och antalet tjänster på helikoptern från 12 till 9.

– Det är klart nu och eftersom tre inte ville fortsätta så gick det smärtfritt. På så sätt får vi tillbaka några erfarna specialister till sjukhusverksamhet och det kommer hjälpa till att öka kvalitet och tillgänglighet. 

Även den ombyggnad som pågår i grannhuset, den gamla operationsavdelningen, ska förbättra operationsläget. 

– Om ett år kommer vi att ha ytterligare fem operationssalar. 

Rolf Hörnqvist avslutar sitt tillförordnande som verksamhetschef om några dagar, första april, och lämnar över till Lars Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".