Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre lärartäthet och färre behöriga lärare i Karlstad

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 10.30
Josefine Dedorsson, lärarförbundet: "Jag är inte förvånad men oroad"
(0:48 min)
Josefine Dedorsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson
Josefine Dedorsson, Lärarförbundet i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Förutom att lärartätheten försämrats på många ställen i landet har samtidigt andelen behöriga lärare minskat i flera kommuner. Karlstad är en av 82 kommuner i landet där man backar i bägge områdena.

Det är TT som gjort sammanställningen som visar att trots att tusentals lärare anställts i grundskolan har lärartätheten försämrats i mer än 100 kommuner i landet. Däribland Karlstad där man alltså har lägre lärartäthet och lägre andel behöriga lärare.

– Det har varit svårplanerade år, men det finns goda förutsättningar att återställa lärartätheten. Men vi märker av att det blivit svårare att rekrytera behöriga lärare, trots att vi har ett universitet med lärarutbildning. Bristen på behöriga lärare oroar nog alla mina kolleger i landet, säger Maria Kjällström, utbildningsdirektör i Karlstad till TT.

– Jag är inte förvånad men oroad naturligtvis. Vi har en akut och stor lärarbrist och den märks av tydligt i Karlstad, säger Josefine Dedorsson, ordförande på lärarförbundet i Karlstad.

Hur kommer det sig att trots att vi har ett universitet med lärarutbildning inte får folk att stanna här?

– De flesta som läser till lärare läser på distans, då har de sin familj och sina hus och hem där, säger Josefine Dedorsson.

Varför är inte Karlstad attraktivt tror du?

– Jag tror inte det beror på att Karlstad inte är attraktivt, jag tror det helt enkelt beror på att det finns inte tillräckligt mycket lärare. Det är för få unga som utbildat sig till lärare under många, många år. Då blir det den här konsekvensen till slut säger Josefine Dedorsson. 

Grums däremot är en av 37 kommuner som förbättrat såväl lärarbehörighet som lärartäthet. Siffrorna avser kommunala och fristående skolor tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".