Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler MSB-jobb går till Stockholm

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 09.57
Facket: "Nyanställda borde inte få välja placeringsort"
(0:51 min)
MSB. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.
1 av 3
MSB:s kontor i Karlstad krymper medan Stockholmskontoret växer. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.
Grafik som visar antalet anställda på MSB i Stockholm respektive Karlstad. Grafik/Sveriges Radio.
2 av 3
MSB:s Stockholmskontor har fått 52 nya tillsvidareanställda och visstidsanställda sedan 2012 medan Karlstad förlorat 30. De som arbetar på enheten i Kristinehamn ingår i Karlstadsposten. Foto: Grafik/Sveriges Radio.
msb fackordförande ST Jan Karlsson
3 av 3
MSBs ordförande för ST, Jan Karlsson. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

På senare år har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB - i Stockholm fått 50 nya tjänster medan Karlstadskontoret minskat med 30. Och var huvudkontoret ligger är oklart.

Under de senaste sex åren har Myndighetens för samhällsskydd och beredskaps anställda i Stockholm stadigt blivit blivit fler för varje år - trots att det är Karlstad som har den största verksamheten. I procent handlar det om att Stockholm växt med 20 procent och Karlstad krympt med sju. Se grafik här.
Utvecklingen har under flera år upprört anställda i Värmland.

– Vissa medlemmar har väldigt kraftiga reaktioner på detta och tror absolut att det är någon förflyttning som sker - och till och med att man gör det i smyg. Jag delar inte riktigt den meningen fullt ut, säger Jan Karlsson som är avdelningsordförande i fackförbundet ST.

Under 2015 och 2016 nyanställdes 78 personer i Karlstad och 98 i Stockholm. Det var alltså 20 fler som anställdes i Stockholm.
Att det i många platsannonser står placeringsort Karlstad alternativt Stockholm är facket kritiskt till.

– Vi bedömer ibland att det inte är nödvändigt. Många annonser skulle det bara stå Karlstad som placeringsort på. Vi har ju ändå flest arbetare och mest verksamhet här. 

Argumentet att den med bäst kompetens alltid ska ha jobbet köper han inte. 

Språngbräda för karriären
– Varför har man tagit bort begreppet "good enough"? Många gånger är det så att de här med väldigt hög utbildning och kompetens blir inte länge kvar. Vi ser ju en tendens att de har MSB i Stockholm som en språngbräda till karriär. De är krävande att få in ny personal när de försvinner efter ett år eller två. 

Han ser stabilitet i tjänster som ett sätt att säkra kompetensen. 

– Om Konsumentverket lyckats få en väl fungerande kompetent verksamhet i Karlstad så borde väl MSB också kunna lyckas med det. 

Owe Jordan som är HR-konsult med operativt ansvar för omställningar och anställningar inom MSB håller inte med om att man blir färre i Karlstad. 

– Karlstad minskar inte. 

Att fler anställs i Stockholm än Karlstad är han medveten om men han ser det inte som något problem.  

– Nej, det tycker jag inte eftersom vi tittar på kompetensen. Det är ingen medveten strategi utan det är arbetsuppgifterna som avgör och inte placeringsort. Vi följer lagen om offentlig anställning. 

Han försvarar också att MSB ofta lämnar öppet för nyanställda att välja placeringsort. Hör mer om Owe Jordans resonemang måndag förmiddag i P4.

Var ligger huvudkontoret?
En annan viktig fråga är var huvudkontoret ligger. Men det svårt att få ett svar på. Fram till 2009 hade räddningsverket sitt huvudkontor i Karlstad. Sedan omvandlades det till MSB och generaldirektören och ledningsstaben flyttade till Stockholm. 

När P4 Värmland frågar några anställda på MSB så är svaren olika. Ett par anser att de jobbar på huvudkontoret i Karlstad, andra menar att huvudkontoret flyttades till Stockholm när ledningen flyttade och en tredje version är att det inte finns något huvudkontor.
På myndighetens hemsida står ingenting om huvudkontor men postadressen är Karlstad. Inte heller presstjänsten har något svar på var huvudkontoret ligger. 

P4 Värmland har bett inrikesminister Anders Ygeman att kommentera prioriteringen av tjänster och placeringen av MSB:s huvudkontor men han har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".