Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

På måndag inleds jakten på nya rekryter

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 14.03
Bengt Forssten: En pliktlagen är man skyldig att svara på underlaget
(1:02 min)
Bengt Forssten, avdelningschef för bemanning och beredskap på Rekryteringsmyndigheten. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
Bengt Forssten, avdelningschef för bemanning och beredskap på Rekryteringsmyndigheten. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.

På måndag skickar Rekryteringsmyndigheten ut ett brev till tusentals svenska ungdomar födda 1999. Det är första steget i processen att bygga upp ett nytt svenskt totalförsvar.

– Det är 90 500 ungdomar födda 1999 som kommer att få detta brev, säger Bengt Forssten, avdelningschef för bemanning och beredskap på Rekryteringsmyndigheten.

I brevet står det att man enligt pliktlagen är skyldig att svara på beredskapsunderlaget. I brevet finns anvisningar om hur det hela går till och var man kan läsa mer om vad det innebär att vara totalförsvarspliktig. Det första utskicket når drygt 20 000 ungdomar i Stockholm redan nästa vecka.

– Vi hänvisar till den lagstiftning som finns. Svarar man inte inom 14 dagar skickar vi en påminnelse. Då talar vi också om att man kan åläggas betala ett vite om man inte svarar. Vi har hittills haft en svarsfrekvens på 95 procent och det tycker vi är väldigt bra.

Bara 5 000 av av de drygt 90 000 som nås av brevet kommer så småningom att väljas ut till mönstring.

– Vi kommer att titta på de som har bäst förutsättningar. Då handlar det om hälsa, fysik, skolgång och det sociala livet. Vi ska också titta på de som uttryckt intresse och motivation för värnplikten. Vi ska ta ut de mest lämpade och motivation är en del av den bedömning vi gör, säger Bengt Forssten på Rekryteringsmyndigheten.

Av de 5 000 18-åringar som ska mönstra skrivs uppskattningsvis 1 500 personer in till en värnpliktsutbildning. Resterande 2 500 av de totalt 4 000 personer som ska utbildas under det första året räknar Rekryteringsmyndigheten med kommer från den frivilliga rekryteringen.

  • LÄS MER om vad regeringen beslut innebär.
  • HÄR kan du se när brevet skickas till dig som berörs.

FAKTA:
Totalförsvarsplikten gäller alla svenska medborgare mellan 16 och 70 år som är folkbokförda i Sverige. Plikten omfattar beredskapsunderlaget, mönstring, grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring samt krigstjänstgöring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".