Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fastighetsägare vill se snabbare handläggningstider

Publicerat onsdag 5 april kl 16.15
David Björnberg och Maria Eddeborn om hur det kan bli bättre för fastighetsägare
(1:09 min)
David Björnberg, utredare Fastighetsägarna, och Maria Eddeborn, plan- och byggchef i Karlstads kommun.
David Björnberg, utredare Fastighetsägarna, och Maria Eddeborn, plan- och byggchef i Karlstads kommun. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Fastighetsföretagarna är genomgående mer nöjda i Karlstad än på andra orter. Men inom ett område finns ett tydligt missnöjde.

Plan,- bygg- och handläggningstider är största stötestenen för fastighetsföretagare i Karlstad. Det visar en undersökning har gjorts bland fastighetsföretagare i tjugo kommuner, däribland i Karlstad.

– Där är det lägre andel som är nöjda än i de andra frågorna. Framför allt handläggningstider pekas ut som ett problematiskt område. Där är det fler missnöjda än nöjda, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna.

Det är analysföretaget Demoskop som har genomfört attitydsundersökningen på uppdrag av Fastighetsägarna. I undersökningen har fastighetsföretagarna fått svara på frågor, bland annat om hur man upplever samarbetet med kommunen och hur man tycker att kommunal service fungerar.

Och kritiken till trots är det ändå okej att vara fastighetsföretagare i Karlstad, visar undersökningen. Generellt sett är företagarna nöjda med att äga och bygga hus i staden, och med kontakten med kommunen.

Maria Eddeborn är plan- och byggchef i Karlstad, och trots kritiken från Fastighetsägarna om för långa väntetider ser hon rätt positivt på siffrorna från undersökningen.

– Vi har fått ett bättre betyg den här gången än vad vi har fått tidigare, och det är det jag försöker analysera; hur kan vi bli ännu bättre? säger hon.

Några saker man kan bli bättre på är enligt Maria Eddeborn att ge tydligare information kring ärendena, där man berättar vad som egentligen händer i ett planärende och hur lång tid man kan förvänta sig att det tar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".