Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Definitivt inte en smygförflyttning"

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 15.30
Owe Jordan: "Bäst lämpad får jobbet"
(3:39 min)
Owe Jordan, HR-konsult på MSB. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Owe Jordan, HR-konsult på MSB. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Fler tjänster till Stockholm och färre i Karlstad. Så ser det ut på MSB. Men det rör sig inte om någon smygförflyttning enligt HR-strategen Owe Jordan.

När Räddningsverket omvandlades till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för nästan tio år sedan blev Karlstad huvudorten med ungefär dubbelt så många anställda som i Stockholm.

Men det här har förändrats över tid. P4 Värmland har fått signaler från flera håll om att man är rädd för att jobben och makten smygförflyttas från Karlstad till Stockholm.

Siffror över anställningar visar att Stockholm de senaste sex åren fått 50 nya tjänster och Karlstad tappat 30.

I jobbannonser för tjänster på MSB står ibland att placeringsorten kan vara antingen Karlstad eller Stockholm.

Owe Jordan är förhandlingsansvarig HR-strateg på MSB. Enligt honom får den som är bäst lämpad jobbet, oavsett placeringsort.

– Sedan beror det på hur vi är organiserade och tittar vi på när vi ibland lämnar öppet mellan Stockholm och Karlstad så blir det väldigt avgörande vilka som söker. Vi påverkas av det som heter lagen om offentlig anställning och då är det förtjänst och skicklighet som avgör vem som erbjuds ett visst jobb, säger han.

Enligt Owe Jordan finns inga direktiv uppifrån om vilken ort som ska prioriteras. Och det finns ingen uttalad huvudort.

– Postadressen finns i Karlstad. Däremot sitter myndighetsledningen i Stockholm och hälften av avdelningscheferna sitter i Karlstad, hälften i Stockholm. 

Men huvudorten och huvudkontoret har väl ändå ett symbolvärde? 

– Jag tror att det faller tillbaka mycket på att i vår verksamhet så är det arbetsuppgifterna och verksamheten vi bedriver som är det viktiga, inte placeringsorten. Vi finns över hela landet och de två största orterna helt klart är Karlstad och Stockholm.

För sex år sedan var Karlstadkontoret dubbelt så stort, idag knappt en tredjedel av Stockholmskontoret. Kan du förstå att anställda och andra uppfattar det som en smygförflyttning?

– Jag kan förstå om man bara ser till siffrorna, men man måste titta bakom siffrorna också. All statistik innebär till viss del en ögonblicksbild. Myndigheten har förändrats sedan den bildades 2009, det är inte samma verksamhet idag som då.

Är det en smygförflyttning?

– Den frågan ska du ställa till ledningen, men enligt mitt sätt att se det är det definitivt inte en smygförflyttning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".