Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslaget: 400 statliga jobb flyttas från Stockholm

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 05.52
Svenneling: "Det finns ett motstånd från generaldirektörer"
(4:25 min)
Vänsterpartistiska risdagsledamoten Håkan Svenneling satt med i landsbygdskomittén
"Det här är ytterligare en viktigt pusselbit när det gäller omlokalisering" säger riksdagsledamot Håkan Svenneling. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Igår kom förslaget som kan ge fler statliga jobb till Värmland. I riket handlar det om 400 jobb bland annat inom IT-support och service.
Riksdagsledamot Håkan Svenneling, v, är nöjd med förslaget.

–- Jag tycker det är bra att staten effektiviserar sin serviceverksamhet. Förslaget innebär att man skulle flytta 350 till 400 jobb från statens service i Stockholm till ett par andra ställen i Sverige.

Det är Statens servicecenter som utrett saken på uppdrag av regeringen. Håkan Svenneling var själv med och initierade detta uppdrag när han satt i landsbygdskommittén.
Enligt förslaget kan cirka 400 arbetstillfällen flytta ut från storstadsregionerna och ge besparingar på flera hundra miljoner kronor per år - framför allt genom samordnad it-drift. Det handlar om samordning från flera myndigheter inom ramarna för olika områden varav IT-drift är ett.

Vad skulle kunna stoppa utlokaliseringen?

– Det finns ett motstånd från Stockholmsbaserade generaldirektörer.

Enligt Svenneling har både statminister Löfvén, landsbygdsminister Bucht och civilminister Shekarabi under senaste året tydligt sagt att man vill flytta ut statliga jobb från Stockholm. Och det fanns även en bred enighet över partigränserna om detta i landsbygdskommittén.

Svenneling är kritisk till att de statliga jobben i Värmland blir färre och att fördelningen av statliga jobb i landet, där Stockholm har en betydligt högre andel, är orättvis.

Han efterlyser gemensamma ansträngningar från de värmländska politikerna - på alla politiska nivåer.

– Vi skulle kunna bli tydligare och skarpare och peka ut vilka statliga myndigheter som vi tycker borde hamna i Värmland.

Vad gör du själv?

– Jag kommer att interpellera civilministern inom ett par veckor, säger Håkan Svenneling.

Förslaget från Statens servicecenter har överlämnats till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".